Tags

, , , , ,

Muziek is een prachtig communicatiemiddel. Nu ons kabinet is gevallen omdat de PvdA niet wil praten over de verlenging van de missie in Uruzgan, nu de commissie Davids heeft vastgesteld dat Christenen liever oorlog voeren dan moslims en nu er in de Verenigde Staten dagelijks nog steeds meer wordt uitgegeven aan oorlog dan aan ontwikkelingshulp, kijk ik graag eens naar liederen tegen oorlog.

Niet de mooiste, maar misschien wel de bekendste is van Edwin Star, o.a. gecoverd door Bruce Springsteen en vele anderen zoals Tom Jones, The Jam en Laibach.

John Lennon schreef een prachtig kerstnummer en hing zijn ‘War is over’ op grote posters op. Persoonlijk vind ik ook And the band played Waltzing Matilda van The Pogues een van mooiste, al is het dan een cover (Erik Bogle, 1971).

Toch blijft mijn favoriet een Nederlandstalig nummer. Het Klein Orkest, Haagse band aan het begin van de jaren tachtig. Vooral bekend van het nummer Over de muur, het lied van de Koude oorlog, zelf heb ik toch iets meer gevoel bij de tekst van Soldaat op de foto.

In de jaren tachtig had ik een bandje (heb ik nog steeds overigens) met twee albums van het Klein Orkest. Op kant A “Het leed versierd”, waar dit nummer op staat, op kant B “Later is allang begonnen”. Ik heb het bandje twintig jaar lang erg vaak gedraaid. Ik ken alle teksten van begin tot eind, nog steeds in de auto zit ik soms heerlijk mee te zingen met de sterke teksten, gezongen op aanstekelijke melodieen.

Toen het Klein Orkest er mee ophield en zanger Harrie Jekkers als cabaretier verder ging vond ik dat erg jammer. Maar natuurlijk ging ik kijken in het theater in Leeuwarden, naar zijn eerste show 2 x 3 kwartier. Ik had net computerles gehad en had het refrein in een ‘mooi’ lettertype op een a4-tje afgedrukt. Twintig jaar later kun je je niet meer voorstellen hoe bijzonder dat destijds was.

Na de voorstelling liet ik de tekst signeren, samen met zijn eerste soloalbum Yoghurt met banaan. De gesigneerde tekst heb ik ingelijst (staat nog steeds op zolder) en later nog eens gebruikt toen ik dienstweigeraar werd.

In een van zijn latere voorstellingen gebruikte hij het nummer nog een keer:

Jekkers solo

Wat een prachtige tekst, hoe duidelijk komt de zinloosheid van oorlog naar boven, welke kronkel in je hoofd denkt echt dat geweld iets op kan lossen. Zouden Haagse politici wel eens naar dit nummer hebben geluisterd?

In mijn ogen is Harrie Jekkers een van de beste tekstschrijvers in Nederland. Hij heeft diverse klassieke nummers geschreven (Terug bij af), maar geen een heeft mijn leven zo beinvloed als ‘Soldaat op de foto’.

Met het gelijk in het hoofd, het geweer op de schouder
Klimt de soldaat op de sokkel; doel en dood voor ogen

Soldaat op de foto, wat kijk je verbaasd
He dat had je niet verwacht, maar het is toch al te waar
Soldaat op de foto, dat bloed op je schouder
Zo te zien niet veel ouder dan 24 jaar

Soldaat op de foto, jij zou altijd winnen
De buit was al binnen, voordat je begon
Soldaat op de foto, destijds een losse flodder
Nu lig je in de modder, het was een ander die won

refr.:
En vertel mij meer over woorden, waar de mensen in geloofden
Die hen zoveel goeds beloofden, zelfs een leven na de dood
Vertel mij meer over woorden, waardoor later zoveel moorden
Zijn gepleegd, waarvan weer later bleek dat, dat niet nodig was

Soldaat op de foto, de maat van idealen
Staat niet op linealen, van de strateeg
Soldaat op de foto je schedel aan stukken
Je hersens in een grijze brij, gedachtenloos en leeg

Soldaat op de foto, wat kijk je verbaasd
He, dat had je niet verwacht, maar het is toch al te waar
Soldaat op de foto, dat bloed op je schouder
Zo te zien niet veel ouder dan 24 jaar

refr….

Tekst en muziek: Harrie Jekkers en Leon Smit