Tags

, , , , ,

P.F. Thomese - VladivostockP.F. Thomese – Vladiwostock

Eerdere boeken van Frans Thomese die ik las deden me al overtuigen van de kwaliteiten van hem als schrijver. Zijn optreden tijdens de Hard Gras tour bevestigde dit. De eerste twee boeken die ik van hem las (J.Kessels the Novel en Schaduwkind) verschilden zo veel van elkaar, dat het je verbaast dat het om dezelfde schrijver gaat. Vladiwostock zit daar ergens tussen in. Wel de humoristische ondertoon, de hilarische gesprekken, maar tegelijkertijd op de achtergrond altijd de gedachte of er een kern van waarheid zit in het politieke spel dat continu gespeeld wordt. Of het werkelijk zo is weet ik niet, maar de verhaallijn over de media in Nederland komt op mij erg geloofwaardig over.

De twee hoofdfiguren in Vladiwostock zijn Fons Nieuwenhuijs en Hans Portielje. De eerste politiek adviseur en communicatiestrateeg, de tweede aanstormend politiek talent, maar vooral rokkenjager. De vriendschap tussen de twee heren en hun gezamenlijke talenten moeten er voor zorgen dat Portielje de Tweede Kamer haalt in de volgende verkiezingen. Maar dan mag er natuurlijk niet iets mis gaan. En dan vooral niet iets dat uit zou kunnen lekken, iets waar de media wat mee kunnen. Onvermijdelijk gebeurt dat natuurlijk, het gevolg hoort dan controle van de schade te zijn. Maar of de gekozen talkshow daarvoor zo geschikt is?

Ik heb dit boek met erg veel plezier gelezen, Thomese heeft zich de afgelopen twee jaar flink opgewerkt op mijn ranglijst van favoriete schrijvers.

Quote: “Het is een idiote zaak dat een kabinet bij zijn burgers rustig belasting int zonder dat die burgers ook maar iets te zeggen hebben over de besteding van dat geld. Ja, je mag eens in de vier jaar de naam van een mannetje of een vrouwtje opgeven die het verder voor je uitzoekt. Dat noemen wij democratie. Je besteedt je belangen uit aan iemand die je niet kent en van je nooit meer iets hoort.” (blz. 94)

Nummer: 10-004
Titel: Vladiwostock
Auteur: P.F. Thomese
Taal: Nederlands
Jaar: 2007
# Pagina’s: 295 (772)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-254-2980-5