Tags

, , , , , ,

Nico Dijkshoorn - De tranen van Kuif den DolderNico Dijkshoorn – De tranen van Kuif den Dolder

Ooit was er het verhaal in Hard Gras. Een prachtig verhaal over de beste voetballer die Nederland ooit kende. Toen Dijkshoorn iets later landelijke bekendheid kreeg als huisdichter bij DWDD, werd het eenvoudig voor hem om een boek gepubliceerd te krijgen. Het verhaal werd een roman.

De vorm is bijzonder. Aan een interview wilde Kuif niet meewerken, dus werd iedereen in Uffelte die zich ook maar iets herinnerde ondervraagd en al die fragmenten samen vertellen het verhaal van de voetballer Kuif.

Borderwijkiaanse namen als Zweep Dukels, Zoom Okkels, Graatje Piep en Kuitje Ruwiel komen net zo goed aan het woord als trainer Dolf Seegers, de mysterieuze Anneke Veldkamp en Kuifs broer Boet.

Een natuurtalent bleek Kuif. Hij scoorde zoals hij wilde, maar liet ook anderen scoren, hij zorgde er voor dat anderen beter leken dan ze waren. Ineens deed Uffelte mee om het kampioenschap. Maar er veranderde daardoor natuurlijk veel in het Drentse dorp. Het antwoord op vele vragen zijn te vinden in dit boek. Waarom hield Kuif meer van knaagdieren dan van mensen? Wat gebeurde er tijdens het trainingskamp in België? Waren de Italianen die hem een aanbieding deden echt van AC Milaan?

Dijkshoorn schrijft simpel, dat is meteen zijn kracht. Als columnist is hij een veelschrijver, soms iets te veel, daardoor iets te weinig doordacht, maar hij kan zeker schrijven. Aan dit boek is gelukkig meer tijd besteed. De opbouw is geweldig, het werkt naar een prachtige climax toe, al is het voor de hardcore Hard Gras lezer geen verrassend einde.

Enig minpunt: de promotieactie voor dit boek. Fotografeer het op een originele plek en als de heer Dijkshoorn de foto leuk vindt, plaatst hij die op zijn site en krijg je een handgeschreven gedicht thuisgestuurd. Ik heb er op mijn weblog al twee keer aandacht aan besteed. Het hielp niet. Zelfs al werd mijn foto gebruikt (kijk zelf), het gedicht kwam niet. Ik heb het hem persoonlijk nog gevraagd in Apeldoorn, na een voorstelling, waar hij me twee gedichten beloofde. Ook die kwamen niet. Persoonlijk heb ik daardoor het geloof in zijn woorden verloren. Maar dat hij kan schrijven kan ik niet ontkennen.

Quote: “Hij schoot vier suikerklontjes van de lat. Precies in die mensen hun kopje. Ze hoefden alleen nog maar te roeren. Zoiets maak je nooit meer mee.” (blz. 84)


Nummer: 10-001
Titel: De tranen van Kuif den Dolder
Auteur: Nico Dijkshoorn
Taal: Nederlands
Jaar: 2009
# Pagina’s: 192
Categorie: Sport (Voetbal)
ISBN: 978-90-468-0533-6

Kuif en luiers