Tags

, ,

Zoals alle bezoekers van dit blog wel duidelijk is, ben ik behoorlijk verslaafd aan boeken. Toen ik op kamers ging had ik een kast, model Gamma Goedkoop, met daarin een paar boeken. Anderhalve plank zeg maar. Als student begon mijn koopdrift, al kocht ik bijna geen boeken voor een normale prijs. Opruimingsbakken, tweedehands boekenwinkels, de Slegte, beschadigde boeken, verjaardagscadeau, goedkope edities, langzaam maar zeker raakte mijn kast vol. En de tweede. En de derde.

Rond mijn 25e besefte ik dat mijn koopwoede als gevolg had dat ik nooit mijn eigen bibliotheek helemaal zou lezen. Ik kocht namelijk nog altijd meer dan dat ik las. Ook in het buitenland kocht en vond ik vaak boeken. Mijn collectie bleef groeien. Mijn inkomen ook, dus ik kon me ook veroorloven nieuwe boeken te kopen.

Een paar jaar later ontdekte ik BookCrossing. Het idee stond me eerst tegen. Boeken loslaten? Ik ben toch verzamelaar? Maar ik werd voor de zekerheid toch maar lid, bijna acht jaar geleden. Na een verhuizing lukte het me niet om alle boeken in kasten te krijgen. Behang had ik niet nodig, alle muren waren verborgen achter boekenkasten, maar nog steeds had ik een doosje of drie niet uitgepakt. BookCrossing bleek de oplossing. Registreer het boek op de site, laat het ergens achter en degene die het vindt, meldt het boek (hopelijk) weer op de site. Op die manier neem je afscheid van boeken, maar kun je ze toch nog een beetje volgen.

Ik begon met selecteren van boeken die niet perse in mijn kast hoefden te staan en al snel liet ik tientallen boeken her en der in Nederland, soms zelfs daarbuiten, los. Sommigen werden gevonden, andere niet. Soms zag ik op het station iemand staan met een boek dat ik in de trein had achtergelaten, een keer liep men mij achterna ‘dit boek bent u vergeten’.

Nog steeds blijf ik boekenverzamelaar. Ik koop nog steeds te veel, maar ik laat ook zo nu en dan nog boeken los. Soms ongelezen, soms nadat ik ze heb gelezen. Soms via de post, soms via een bookring of bookray, dan weer in park of trein, op vliegveld of station. Leuke hobby.

In Munster hebben ze het idee ook omarmd. Gewoon omdat het leuk is boeken te delen. Een grote boekenkast bij een bushalte, net buiten het centrum. Om boeken in achter te laten, om boeken uit te halen. Voor iedereen die het wil. Prachtig initiatief.

Photobucket

Advertenties