Tags

, , ,

Soms zien dingen er net even anders uit dan je verwacht. Een beeldje bij een kerk, meestal vrij onschuldig. Bijna altijd vrij saai. En dan is er een beeldje dat net even anders is. Een ‘Sheela na Gig’. Vooral te bewonderen in Ierland en Engeland.

Een beeldje van een dame die haar prive delen opent voor iedereen die langskomt. Niet echt kerkelijk. De eerste Sheela’s werden al een eeuw of tien geleden gevonden. Wel een echte Ierse naam, maar het hoe en waarom is niet helemaal duidelijk. Er blijken meerdere theorieen te bestaan over de afkomst. De populairste is dat ze een Heidense (Pagan) godin is. Maar het zou ook zo maar een vruchtbaarheidssymbool kunnen zijn of het (bijna) tegenovergestelde: een waarschuwing tegen lust. Volgens de WikiPediasite over dit boeiende onderwerp staat als laatste mogelijkheid ook de bescherming tegen ‘het slechte’ (of hoe moet ik evil anders vertalen?). Eigenlijk weet men het dus niet. En dat vind ik persoonlijk dan weer het leukste, in een wereld waar alles verklaard is of onderzocht wordt. We weten gewoon nog niet alles. Mooi toch?

Er schijnt ook een mannelijke equivalent te zijn van de Sheela na Gig, de Seán na Gig, waarbij natuurlijk een fallus duidelijk zichtbaar hoort te zijn. Niet zo populair in Ierland, daarentegen op het continent veel gebruikelijker. Wat zegt dit over de respectievelijke bewoners?

Er is zelfs een website die de beeldjes inventariseert. Via een Engelse lijst of een Ierse lijst kun je de komende vakantie er voor zorgen dat je zeker een beeldje ziet onderweg. Leuk ook .org want als dit een .com was geweest dan zouden mensen misschien wel eens kunnen denken dat het niet “quasi-erotic stone carvings of a female figure” zijn zoals de officiele omschrijving op deze site is, maar een ietwat realistischere en modernere versie van geopende vrouwelijke geslachtsdelen. En daar zijn weer hele andere sites voor…

De Engelse WikiPedia heeft het volledige artikel voor de liefhebbers. Slechts 7 andere talen, inclusief het Plattduutsch hebben een vergelijkbaar artikel. Het Nederlands nog niet. Wie vertaalt de Engelse versie of schrijft zelf een stukje voor de Nederlandse WikiPedia?

De Engelse zangeres P.J. Harvey zong ooit een nummer met de titel ‘Sheila na Gig’. Zij kende de uitdrukking blijkbaar al iets langer dan ondergetekende. Staat ook nog eens op YouTube: