Tags

, ,

Het declareren van reiskosten schiet er vaak bij in. Beter gezegd, ik laat het te lang liggen. Een keer per half jaar is normaal, drie kwart jaar geen uitzondering. Dat betekent dan dat alle stagebezoeken samen in 1 keer uitbetaald worden. Leuke aanvulling die maand, maar blijkbaar vervelend voor het instituut. Ik kreeg een uitbrander omdat ik te lang had gewacht. Ik was niet de enige. Op deze manier konden de gezamenlijke reiskosten niet begroot worden, het was te onoverzichtelijk.

Vanaf dit schooljaar moet ik dus elke maand mijn reiskostendeclaratie invullen. Helaas haal ik dat niet helemaal, maar anderhalf, twee maanden tegelijk is me nu wel gelukt. Vlak voor de kerstvakantie weer een. Wel drie keer stapte ik voor mijn werk in de auto tussen 30 oktober en half december. Moet me toch zeker twee tientjes op gaan leveren denk ik.

Ik ben eigenlijk benieuwd of het verbeterde overzicht van het management een nuttige verandering is. Het invullen kost mij meer tijd en meer papier dan voorheen, maar niet alleen mijn tijd wordt verspild. Mijn teamcoördinator neemt het formulier in ontvangst. Brengt het naar de secretaresse van de directeur. Diezelfde directeur moet het dan ondertekenen, waarna de secretaresse (of die andere, samen hebben ze een fulltime baan) het formulier naar de financiële administratie brengt. Daar neemt weer iemand het in ontvangst en verwerkt het formulier. Dan zijn we er nog niet, de gegevens (of het formulier, vanaf hier is het me niet helemaal duidelijk) gaan naar de hoofdadministratie, waarna de personeelsadministratie ervoor zorgt dat deze twee tientjes op mijn salarisstrookje komt te staan aan het eind van de maand. Waarschijnlijk volgende maand, want wanneer je niet voor de 12e het formulier inlevert, dan is het te laat voor dezelfde maand.

De salarisadministratie is overigens uitbesteed, dus daar zit een extern iemand die ervoor zorgt dat ik weet welk deel van mijn reiskosten onbelast is en welk deel als verkapt inkomen geldt. Nu geloof ik niet dat ik van 19 eurocent per kilometer kan rijden, dus lijkt mij het belasten daarboven erg fout, maar dat is een geheel andere discussie.

Even terugtellen. Buiten mijzelf zijn er zeker 8, misschien wel 10 mensen een of meerdere minuten bezig geweest met mijn reiskostendeclaratie. Volgens mij mag ik niet klagen over die 19 cent. Kan nooit uit.