Tags

, , , , , , ,

Hard Gras 67Hard Gras 67 – Eerst de vrouw dan de bal (09-055)

66 nummers lang zo goed als geen woord over vrouwenvoetbal. Na het succes van het nationale damesvoetbalelftal afgelopen zomer kon men er ook bij Hard Gras niet meer om heen. Dames voetballen ook.

De verhalen in dit nummer moesten dus aansluiten bij het thema. Niet helemaal gelukt. Want het gaat toch weer regelmatig over spelersvrouwen. Je kent het type wel. Erg goed met een creditcard, iets minder goed in vragen die het lagere schoolniveau ontstijgen.

Jan Mulder over zijn Johanna. Nico Dijkshoorn schrijft een mooi toneelstuk over Truus en Willem, vele jaren later. Maar absoluut hoogtepunt is toch wel het verhaal Tinkerbell van Herman Koch.

Toch gaat het soms wel over damesvoetbal. Het verhaal van Eva Maria Staal over scheidsrechter Miranda met Gilles de la Tourette in Italië is ook erg leuk om te lezen. De foto’s van Natalia Toret zijn ook zeker een toegevoegde waarde, al is het alleen maar omdat de eeuwige spagaat van het damesvoetbal goed zichtbaar wordt. Geaccepteerd worden als gelijkwaardig, als sporter, maar tegelijkertijd toch weer het traditionele rolpatroon volgend, de mooie jongedame. De mooiste foto heeft als onderschrift: “Lugdunum dames 1 uit Leiden. Yvette verschoont zoon Joris tijdens de rust, terwijl Esther toekijkt.”

Ook bij P.F Thomése en Ronald Giphart gaat het toch weer over de vrouw als sekssymbool. Het damesvoetbal blijkt in dit nummer van Hard Gras nog een lange weg te gaan te hebben.

Quote: “’Godverdomme’, zei de voetballer toen hij de naam op het display van zijn mobieltje las. Zijn broek bevond zich op zijn enkels. Een vrouw met een landelijk bekend gezicht lag met haar hoofd in zijn schoot. Haar haar spreidde zich als een waaier uit over zijn ontblote bovenbenen. ‘Ik moet dit even aannemen, liefie,’ zei de voetballer tegen de vrouw. (blz. 29)

Nummer: 09-055
Titel: Hard Gras 67. Eerst de vrouw dan de bal
Auteur: Diversen (Janneke van der Horst, Eva Maria Staal, Natalia Toret, Anna Enquist, Theun de Winter, Jelte Soldij e.a.)
Taal: Nederlands
Jaar: 2009
# Pagina’s: 128 (11344)
Categorie: Sport (voetbal)
ISBN: 978-90-468-0615-9