Tags

, , , ,

Vandaag is het 5 december, dus vanavond de eerste pakjesavond voor Suus. Vorig jaar was ze nog onderweg. Dat betekende dus maar twee kleinkinderen bij opa en oma. Toch al een heel gezellige avond. Aan een mooi moment tijdens de avond denk ik nog regelmatig terug.

Nicht Anna was net vier en mocht de pakjes uitdelen. Lezen kon ze nog niet goed, maar genoeg om namen te herkennen die op het papier warengeschreven. “A van Anna”, klinkt het vol enthousiasme bij de mand. Ze ziet tientallen cadeau’s en weet bijna niet meer waar te beginnen.

Broer Gijs is nog geen twee en is snel tevreden. Hij heeft zijn eerste cadeau uitgepakt en speelt naast de manden vol met cadeaus heerlijkmet zijn nieuwe vrachtwagen. “Gijs, je hebt nog een cadeau”, schreeuwt Anna naar haar kleine broer. “Nee”, antwoord die tevreden terwijl hij doorspeelt met zijn vrachtwagen, “ik heb al”.

Ik kan niet anders concluderen dat hebzucht blijkbaar ergens tussen je 2e en 4e verjaardag is aangeleerd. Dat het gen niet eerder geactiveerd wordt. En dat terwijl Anna verre van hebberig is. Zij had alleen sneller door dat er meer dan één cadeau voor haar was.

De wereld zou iets meer van neef Gijs moeten hebben. Dan was het kapitalisme nooit zo groot geworden en hadden we nu geen economische crisis gehad.