Tags

, , , ,

Goal, december 2005

Menigeen prees de laatste jaren de bouwploeg, ondergetekende incluis. Ons toch al niet verkeerde complex is door de vele inspanningen van alle vrijwilligers omgetoverd tot een complex dat slechts weinige amateurclubs mogen bespelen. In de test van de TCTubantia eindigde GFC op de 6e plaats geloof ik, maar sindsdien werden de ingang, de fietsenstalling en de dugouts nog verbeterd, dus ga er maar gerust van uit dat we een topcomplex hebben.

Over die dug outs wil ik het echter toch nog even hebben.Want vlak voor het seizoen begon werden met stoom en kokend water mooie nieuwe dug outs geplaatst. En helaas was dat een misser. Niet alleen de spelers, die anders tijdens de wedstrijd nog even onbespied even konden wegdoezelen, zijn niet enthousiast, ook vele supporters zijn geen fan van de ‘broeikassen’ die nu aan ons hoofdveld staan. Wat is het grootste probleem?

Vele vaste supporters, van de generatie Hens Lulof tot en met de generatie Vincent Noorman, staan namelijk elke wedstrijd op dezelfde plaats. De oude dug outs waren een verzamelpunt voor vele echte GFC-ers. Die dug outs hadden precies de ideale hoogte voor supporters die ’s ochtends al een wedstrijd hadden gespeeld. Iets leunen op de achterkant van het dak was ideaal, je kwam de wedstrijd zonder problemen door.

Nog erger is dat het zicht, ondanks de doorzichtigheid van de broeikas nu veel slechter is. Bij mooi weer schijnt de zon in het plastic en weerkaatst dan nog een keer extra in de ogen van de supporters. Bij slecht weer (regen), wordt de broeikas nat en is er ook niet meer doorheen te kijken, tenzij we een glazenwasser aanstellen die om de minuut even met een zeempje en een trekker de kas schoonmaakt. Onlangs bij een beetje nachtvorst bleek de hele kas dichtgevroren te zijn en stond er een ondoorzichtige iglo in de weg.

Er is kortom geen wedstrijd dat het zicht niet belemmerd wordt door de dug outs. De meest simpele oplossing (ergens anders gaan staan), werkt niet. Vele supporters zouden zich niet meer thuis voelen op hun nieuwe plek, de sfeer wordt er anders van. Daarbij heeft menig trainer (al zal geen enkele het toegeven) zijn tactiek gewijzigd op basis van de al dan niet genuanceerde meningen die achter hem werden uitgewisseld.

De oplossing is simpel. Meer dan een jaar geleden schreven Broene Bennie en vrienden een vriendelijk verzoek voor dug outs op het achterste veld, zodat ook de lagere elftallen kunnen schuilen voor wind en regen. Zij gaven GFC zelfs een bijdrage hiervoor. Verplaats in de winterstop de broeikassen naar veld vier en de lagere elftallen zullen hiervoor erg dankbaar zijn. Op zondagochtend staan daar bijna nooit genoeg supporters om last te krijgen van de broeikas. Op het hoofdveld kunnen dan de oude, of vergelijkbaar lage, dug outs neergezet worden. Supporters ook dankbaar. Tenslotte zullen wisselspelers weer met plezier in de dug out gaan zitten. Zware zaterdagavond, helftje in het tweede, saaie eerste helft, even de oogleden van dichtbij bekijken. Niemand die het doorheeft. In de tweede helft kan hij er dan uitgerust weer tegenaan, trainer ook tevreden. Geen verliezers bij deze constructie.

Advertenties