Tags

, , , ,

Eigenlijk is het altijd terug te brengen naar die ene simpele regel die je vroeger al te horen kreeg: “Als er te voor staat is het niet goed”. Te veel rente (Icesave) kan blijkbaar niet en een bank die te veel adverteert en te veel kleine lettertjes gebruikt en te vaak in opspraak is, valt ook gewoon om.

En dan kan meneer Scheringa wel de boodschapper de schuld geven (leuke column van Bert Wagendorp in de Volkskrant), maar uiteindelijk is het gewoon zijn eigen hebzucht die de bank opbreekt. Iemand die honderden miljoenen kan uitgeven aan zijn hobby’s, zoals een voetbalclub, een museum, een privé-vliegtuig en een schaatsploeg, over de ruggen van klanten die denken dat een lening via de televisiegids kosjer is, is gewoon een oplichter.

Sneu voor de 2000 werknemers van de DSB, maar ook zij hadden beter kunnen weten. Het was geen geheim dat de bank woekerpolissen en andere onnodige financiële producten aan mensen verkocht die dat óf niet nodig hadden óf niet konden betalen, vaak beide. Werk je voor die werkgever, dan weet je ook dat je risico loopt. Of ben je zo naïef dat 80% winstopslag normaal is in jouw ogen?

Ook met de spaarders heb ik weinig medelijden. Tot een ton is je geld gegarandeerd. Heb je meer en je kiest ervoor dat bij een bedrieger te stallen, dan moet je ook niet klagen dat je een deel kwijtraakt. Net als bij de Icesaveklanten, kwestie van jammer maar helaas. Van een ton kun je nog flink de bloemetjes buiten zetten. De rest had je dan maar naar een nummercodebank in Zwitserland moeten brengen of net als Christina via een omweg naar de kanaaleilanden, als je dan echt vindt dat jij het meer verdient dan een ander. Ook hier komt de ethiek weer naar boven. Een ton overhouden, betekent volgens mij bijna altijd dat er een luchtje aan zit. Daar kun je ook gewoon belasting over betalen, dat kun je gewoon bij een fatsoenlijke bank (bestaan die nog?) neerzetten.

Al met al wordt de wereld er wel een stuk netter op. De overheden zouden zo langzamerhand moeten inzien dat staatscontrole altijd beter is dan marktwerking en dat alles wat voor het nut van het algemeen is, niet door individuen uitgevoerd zou moeten worden. Dus koop de post, het openbaar vervoer en de zorgverzekering maar weer terug en zorg ervoor dat het weer goed geregeld is. Dat mag wat kosten, daar mogen mijn belastingcenten voor gebruikt worden.