Tags

, , , ,

Vorige week werd bekend dat Radovan Karadzic om uitstel heeft gevraagd. Zijn proces zou volgens hem pas over tien maanden kunnen beginnen, hij had nog iets meer tijd nodig om zich goed voor te bereiden.(news.google.nl)

De getallen fascineren me, zoals vaak. Waarom tien maanden, lukt het niet in negen of elf? Hoe komt hij bij dit getal? In het artikel van het NRC staan de volgende getallen:

72.634 documenten die hij nog moest lezen
938.585 pagina’s in deze documenten
15.000 uur een normaal persoon heeft die nodig om dit allemaal te lezen
10 maanden

Ik ga even rekenen:
12, 92 pagina’s per document
62,57 pagina’s per uur
50 uur per dag?

De eerste twee getallen zijn groot, erg groot, maar je kunt er mee rekenen. Bijna 13 pagina’s per document, ruim 60 pagina’s per uur lezen. Daarna ben ik Karadzic kwijt. Waar haalt hij die 15.000 uur vandaan? Is dat een realistische schatting? Maar dan nog. 15.000 uur staat gelijk aan 625 dagen. Ervan uitgaand dat ook in een cel je een aantal uren per dag moet slapen, eten, drinken, toiletteren, wassen e.d., dan lijken me 15 uur per dag, 7 dagen per week al een erg optimistische schatting. Zonder rustdag (bijvoorbeeld maar 10 uur werken ipv 15) kom je dan al op twee drie kwart jaar, zeker geen tien maanden.

De getallen werpen bij mij meer vragen op.

Waarom meer dan 70.000 documenten? Zou de aanklager met een paar honderd getuigenverklaringen en wat papierwerk er om heen deze zaak niet rond kunnen krijgen? Wat is de toegevoegde waarde van document #64.738?

Is het mogelijk zo snel te lezen, meer dan 60 pagina’s per uur? Ik lees vrij veel en volgens mij ook redelijk snel. Slechts bij wat lichtere lectuur (detectives, sport, chicklit, muziek) kom ik ruim boven de 60 per uur. Bij literatuur zakt het al snel richting 40 per uur, in een vreemde taal richting 20 per uur. Praten we over vakliteratuur, en volgens mij zijn processtukken daar het best mee te vergelijken, dan is 20 per uur al een mooi gemiddelde, als je daadwerkelijk iets wil opnemen. Hoe kan Karadzic drie keer zo veel opnemen en niet iets missen. En aangezien er voor hem vrij veel van af hangt, neem ik aan dat scanreaden niet een optie is.

Hoeveel kun je onthouden van iets dat je tien maanden gelezen las? Ik hou veel bij, dus ik kan terugzoeken naar een boek van november vorig jaar. De autobiografie van Ayaan Hirsi Ali is een goed voorbeeld. Ik durf er nog steeds over mee te praten, kan me er vrij veel van herinneren, maar vraag me naar bepaalde details en ik kan ze óf niet plaatsen óf niet eens herinneren. Zo gaat dat wanneer je veel leest. In mijn geval een stuk of 60-70 boeken per jaar, gezamenlijk iets tussen de 12.000 en 16.000 bladzijden. Hoe kan hij dan meer dan 50 keer die hoeveelheid wel zo herinneren dat hij er wat aan heeft in zijn proces?

Schat hij daadwerkelijk in dat hij ruim drie keer zo snel kan lezen als ‘een normaal persoon’? En waarop baseert hij dat?

Al met al roept het stukje bij mij meer vragen op dan dat ik antwoorden lees. Ik heb het gevoel dat we nog lang niet het laatste gehoord hebben van meneer Karadzic.