Tags

, , , ,

Ze was niet op haar mondje gevallen, dat bleek al snel. Met haar eigen onnavolgbare logica kon ze perfect uitleggen waarom ze niet mee hoefde te doen, zo lang ze haar boeken niet had. En die kwamen pas over een week, dus lag het niet aan haar.

Toen iemand anders zich ziek meldde, leek het alsof het haar op een idee bracht. Met een aspirientje in haar hand stond ze even later naast me. Waar ze water kon vinden. Ik vertelde haar dat de wc me een goede mogelijkheid leek. “Maar dan moet ik uit de kraan drinken, heeft u geen bekertje?” Demonstratief keek ik om me heen, tilde het toetsenbord nog even open concludeerde dat ik inderdaad geen bekertje voor haar had.

Iemand in de klas suggereerde de kantine. Daar had ze wel trek in. “Mag ik even naar de kantine?” Ik zag haar liever vertrekken dan in het lokaal alles doen behalve waarvoor ze hier zat, dus liet ik haar gaan. Een paar minuten later kwam ze het lokaal weer in met een flesje icetea. Blijkbaar hadden ze in de kantine ook geen bekertjes.

Daarna belandde ik in een surrealistische film. Ze zet haar flesje op een lege tafel, haalt een spuitbus uit haar tas en begint het flesje uit alle hoeken, rondom het tafeltje lopend, te bewerken. “U moet maar eens regelen met de kantine dat hun flesjes niet zo stinken”, klonk het nog in mijn richting, alsof ik iets met de cateraar te maken heb. Even dacht ik nog aan de vele ontsmettingsspuitbusjes die her en der in het gebouw waren neergezet, maatregel tegen de Mexicaanse griep.

Al snel ruik ik dat het deodorant is. Sterker nog, het hele lokaal stinkt naar deo nu. Ik vraag me af of ik iets zou drinken uit een flesje dat zo stonk, maar stinken is blijkbaar ook een kwestie van smaak. Zij was overduidelijk tevreden met haar actie. Ik heb geen idee wat ik moet doen, negeer het dus maar even. De vragen die in mijn hoofd spoken (Kan een plastic flesje echt stinken? Zo ja, kun je met deodorant stank uit plastic halen?), spreek ik niet uit. Vijf minuten later is de les voorbij en vertrekt de hele klas weer, een walm van deodorant in het lokaal achterlatend. Ik benijd mijn collega die hier zo les heeft niet.