Tags

, , , ,

Vorige week startte de Vuelta in Drenthe. Prachtige dagen voor wielerliefhebbers in Nederland. Zelf zag ik maandag de start in Zutphen. Prachtige dag, veel publiek, geweldige sfeer. Sindsdien zijn we weer op de televisie aangewezen. De NOS zendt alleen in het weekend uit, gelukkig heeft de VRT wel elke dag live-beelden. Ook online zijn wel wat streams te vinden, zodat zelfs tijdens het werk met een half oog gekeken kan worden.

Vorige maand was de Enecotour. Een aantal keren heb ik daarvan een etappe meegepikt, deze keer kwamen ze niet in de buurt. Maar gelukkig is er dan televisie. Helaas bleek in Nederland dat SBS de rechten had gekocht. Ik had ooit de ronde van de Groene Ster gezien (heet die zo?) en was niet bepaald enthousiast. Ook Eurosport onderbreekt voor reclame, maar dit was wel heel extreem.

Maar het was niets vergeleken met de Enecotour vorige maand. Ik heb bewust elke dag SBS opgezocht als ik wilde kijken. Geen enkele dag, ik herhaal: geen enkele, waren er wielrenners te zien. Wel trailers van herhalingen van films, astro-tv, telefoonnummers die ik zou kunnen bellen, reclame, aankondigingen van andere televisieprogramma’s en herhalingen van reclames. Ik heb er niet op gewacht, maar belspelletjes in de trant van “Wie won zeven keer de Tour de France? Louis of Lance Armstrong, SMS nu en maak ons rijk” lagen in mijn lijn van verwachting. Elke keer zapte ik snel door naar de Belg, die gelukkig elke dag, zonder enige onderbreking de sport liet zien.

Ik weet ook wel dat een commerciële zender geld moet verdienen, maar als ik zelfs per ongeluk in een week geen enkele keer een renner in beeld krijg, dan gaat er toch echt iets goed mis. En in de pikorde Mart Smeets, Michel Wuyts, Maarten Ducrot, Danny Nelissen, Joris van de Berg, Paul Sherwen, staat zelfs Herbert Dijkstra een stuk hoger dan wielrennen kijken via SBS. Ik zet nog liever een Duitse zender op. Laten we hopen dat ze niet al te veel rechten verwerven de komende jaren.

Advertenties