Tags

, , , , , , ,

Nando Boers - Het is koersNando Boers – Het is koers! (De Muur 23)

Een jaar lang kreeg Nando Boers de kans om eens achter de schermen te kijken bij een wielerploeg. In vele sporten al eens gedaan, maar wielrennen is natuurlijk een ietwat andere wereld dan vele andere sporten. De geheimzinnigheid, de beroemde omerta, de eeuwig aanhoudende dopinggeruchten, echt open is het wereldje nooit geweest.

Skil-Shimano was zo vriendelijk om Boers regelmatig aanwezig te laten zijn bij teambesprekingen, mee te rijden met ploegauto’s, mee reizen naar een trainingskamp, kortom alles van dichtbij mee te maken.

Dat levert mooie observaties op, prachtige verhalen, wedstrijdverslagen met inside information, maar toch ook is het resultaat dat Boers zo dicht bij de ploeg en zijn renners kwam te staan, dat hij onvermijdelijk dingen buiten het boek heeft gelaten. In het begin van het seizoen heeft hij een goede band met een aanstormend Frans talent, Clement Lhotellerie. Voor het seizoen voorbij is, is de renner ontslagen. In de hele wereld gonsden de geruchten (die een jaar later door diens ontslag bij Vacansoleil bevestigd worden) over doping, maar meer dan een alinea dat die geruchten er zijn, staat er niet in het boek.

De ontwikkeling van Tom Veelers, ploegleider Rudi Kemna in het peloton, de publicitair voor Shimano belangrijke Ronde van Qinghai Lake en de gezondheidsperikelen van Piet Hoekstra, er blijft veel lezenswaardig over in het boek. Maar toch voelt het ook een beetje als een gemiste kans. Maar ik kan de keuzes van Boers ook wel weer begrepen. Als journalist kun je je het niet veroorloven om na één boek uitgerangeerd te zijn.

Quote: “Floris laat intussen van de overzijde van het water weten dat zijn banden nog intact zijn. Weer een wielerwet gekraakt, ‘Iets voor Mythbusters’, oppert Piet, die thuis in Gerwen blijkbaar veel televisie kijkt.” (Blz. 25)

Nummer: 09-031
Titel: De Muur 23. Het is koers!
Auteur: Nando Boers
Taal: Nederlands
Jaar: 2009
# Pagina’s: 160 (6835)
Categorie: Sport (Wielrennen)
ISBN: 978-90-204-0925-3