Tags

, , , ,

Afgelopen week was er in Chicago een unieke gebeurtenis te bewonderen. Mark Buehrle gooide een perfect game. Dit is tot nu toe pas 18 keer in de geschiedenis van het Honkbal gebeurt. Om even aan te geven hoe uniek dat is. Elk team speelt per seizoen 162 wedstrijden, voordat de beste teams overblijven om aan de Play Offs te beginnen. Dat zijn dus meer dan 2000 wedstrijden per jaar. In de geschiedenis van MLB hebben we het dus over honderdduizenden wedstrijden! En sinds 12 juni 1880 (meer dan 129 jaar geleden!) waren er dus tot nu toe maar 17 anderen die het lukte om een Perfect game te werpen, de laatste was Randy Johnson, al meer dan vijf jaar geleden.

Voor die niet honkbalkenners (en daar zijn er vrij veel van in Nederland): Simpel uitgelegd komt het er op neer dat in een Perfect game 27 tegenstanders aan slag komen en alle 27 uit gaan, zonder dat er ook maar het eerste honk haalt. Een bijna onmogelijke opgave dus.

YouTube heeft helaas problemen met de rechten van MLB, dus de video hier is wrs. maar kort beschikbaar. Zoek op YouTube voor bewegende beelden. Buehrle Perfect Game als zoektermen zou genoeg moeten zijn. Espn heeft ook nog wat beelden tijdens een interview.

Zie hoe het publiek steeds enthousiaster wordt. Luister naar de commentator die steeds harder en zenuwachtiger begint te worden. “He gone”, elke keer na een strikeout. Na acht innings zien tienduizenden dat ze bij een historische gebeurtenis zitten. “Call your sons, call your daughter, call your friends, call your neighbours”.

En dan begint de negende inning en lijkt de eerste bal er uit te gaan, een homerun dus. Zijn ploeggenoot DeWayne Wise komt met zijn hand net over de muur en vangt de bal. Als je het bedenkt, gelooft niemand het. Hier is het echt. Twee slagmensen later is het zover: Mark Buehrle gooide een Perfect Game.

Het mooie van YouTube: Ook in het publiek zat iemand met een videocamera. Prachtige beelden van de emotie, het hele stadion dat de pitcher een staande ovatie geeft.

Ik had het al gelezen. Ik had de Boxscore al gezien. Mijn Fantasy Baseball Team had al geprofiteerd. Toen zag ik de beelden. En ook al wist ik wat er ging gebeuren. Ook al heb ik weinig met de White Sox. Ook al volg ik het Baseball niet meer zo fanatiek als tien, vijftien jaar geleden, ik kreeg kippevel. En na de laatste uit zelfs tranen in mijn ogen. Wat een prachtige sport. En wat een geweldige prestatie. Gefeliciteerd Mark Buehrle!