Tags

, , , , , , ,

Hard Gras 63Hard Gras 63. Typisch Marokkaans (09-022)

Verhalen over Marokkaanse voetballers. En niet alleen dat, ook nog eens allemaal geschreven door Marokkaanse schrijvers. Leuk idee. Na 62 eerdere afleveringen eens weg uit het bekende cirkeltje, ook al ben je dan verzekerd van mooie verhalen en moet je nu maar afwachten wat er van komt. Maar juist door te durven te experimenteren, is deze aflevering extra de moeite waard.

Van schrijvers die niets tot weinig met voetbal hebben, tot insiders die alles en iedereen kennen, ik moet toegeven dat ik vooraf geen naam herkende. Al lezend kon ik me wel een documentaire herinneren op nederland drie, die ook in deze aflevering het laatste verhaal opleverde. Jonge Marokkaanse voetballer probeert prof te worden in Qatar. Ook mooi is het verhaal van de taxichauffeur Akachar die ineens in Ajax 1 mocht meedoen, alsof het een clichéverhaal uit een jongensboek was, alleen voor hem wel de waarheid. Het verhaal van Samira Ahli is volgens mij, ondanks dat het wel interessant is, beter geschikt voor de Viva. Niet dat ik niets over damesvoetbal wil lezen, de stijl van het verhaal, de manier van portretteren past daar volgens mij beter.

Het eerste verhaal, van de 72 jarige Mohamed Mrabet is meteen al het hoogtepunt van deze uitgave. Mrabet is een verteller in een traditie van eeuwen, door de boekdrukkunst achterhaald in sommige landen, in zijn geval niet helemaal. Ik zie hem zo zitten in het park, een steeds groter groeiende groep liefhebbers om hem heen. Sommigen hebben zijn verhalen zo vaak gehoord, zouden ze zelf zonder probleem letterlijk kunnen navertellen, maar staan er toch weer bij. Omdat hij zo mooi kan vertellen. Omdat het zijn verhaal is. Soms is er iemand die zijn verhalen opschrijft. Gelukkig maar, anders hadden de lezers van Hard Gras het zonder hem moeten doen.

Quote: “Zaterdags werd Forbo gebruikt voor stierengevechten en zondag speelden de Spanjaarden onderling een wedstrijdje. Er waren twee voetbalelftallen die het elke week tegen elkaar opnamen. Ik ben de eerste Marokkaan die mee mocht doen” (Blz. 44)

Nummer: 09-022
Titel: Hard Gras 63. Typisch Marokkaans
Auteur: Diversen (Mohamed Mrabet, Khalid Boudou, HansSahar, Ludette El Barkany, Asis Aynan e.a.)
Taal: Nederlands
Jaar: 2008
# Pagina’s: 112 (4572)
Categorie: Sport (Voetbal)
ISBN: 978-90-468-0483-4