Tags

, , , , ,

Morgen mogen we weer stemmen. De meerderheid van de kiesgerechtigden doet dat niet. De vorige keer dat er Europese verkiezingen waren, heb ik trouwens ook niet gestemd. Niet als bewuste keuze, maar omdat ik in het buitenland zat en vergeten was iemand te machtigen.

Er is iets vreemds aan de hand bij deze verkiezingen. Ze worden door vele politici gezien als referendum over Europa. Volgens mij is dat niet goed. Ook zie ik meerdere partijen die zichzelf zien als vertegenwoordiger van Nederland in Brussel. Volgens mij ook niet goed. Twee aftredende Groenlinks politici zien dat volgens mij perfect. Of je het nu met hun standpunten eens bent of niet, is niet belangrijk. Zij zien terecht dat zij meer hebben met een Poolse groene kandidaat dan met een Nederlandse PVV-er. Andersom zal een VVD-er meer hebben met een Estse Liberaal dan met de PvDD hier in Nederland. Stem wat je denkt, niet wat de (willekeurige) voorkant van je paspoort zegt.

Eigenlijk is het simpel. Nederland is een handelsnatie. (De Gouden eeuw toch?). We zijn behoorlijk klein (oppervlakte) maar relatief groot als het op handelswaarde aankomt. We moeten het dus hebben van het buitenland. De EU maakt dat alleen maar eenvoudiger. Zonder EU heeft het huidige Nederland dus geen bestaansrecht en moet het terug naar de jaren vijftig. Misschien een verkiezingspunt van de conservatieve smaldelen in onze regering, maar niet het idee van vooruitgang van de bevolking.

Sinds het begin van de Europese samenwerking (EGKS, 1952) is elk land er nog op vooruitgegaan dankzij deze samenwerking. Elke uitbreiding van de EU (alle uitbreidingen) is voor zowel de nieuwe landen als de ‘oude’ landen positief geweest. Dus economisch is het een feit dat je door nieuwe landen toe te laten beide profiteert.

Dus als we het erover eens zijn dat we zonder EU geen economie, geen welvaart, eigenlijk erg weinig overhouden, dan is de discussie dus niet óf we Europa nodig hebben, maar vooral HOE we Europa zien. Dus de SP die vooral pleit voor minder Brussel, 61% zelfs volgens hen, (fout cijfer trouwens. Niet iedereen die tegen de grondwet stemde is daarmee automatisch tegen Europa), heeft de verkiezingen dus niet begrepen. Van Baalen die meldt dat hij de Nederlandse belangen gaat behartigen in Brussel zeker ook niet. De PVV die vooral een proteststem zoekt, van iedereen die overal tegen is. Eigenlijk zijn er maar twee partijen die een pro-europees geluid laten horen deze verkiezingsstrijd. En beide partijen werden niet eens uitgenodigd voor het debat bij Een Vandaag gisteren.

Drie keer vulde ik een stemwijzer in. 1 keer gaf het D’66 aan, 2 keer GroenLinks. Logisch, als je bovenstaande informatie verwerkt. Ik weet wat ik ga stemmen. U ook al?