Tags

, ,

Vooral mama probeert me woordjes voor te zeggen. ‘Mama’ natuurlijk, maar ook ‘papa’ zegt ze me vaak voor. Hele families discussiëren er over wat het eerste woordje wordt, ook wanneer. Ik heb bijvoorbeeld begrepen dat mijn neef Gijs al het woord ‘Afsluitdijk’ kan zeggen. Maar ja, Gijs is ook al twee jaar oud. Blijkbaar hoort iemand na een maand of tien zijn of haar eerste woordje te zeggen. Nou, bel de kranten maar, ik versla dat record makkelijk.

Het moment van het eerste woordje is meestal belangrijk voor de ouders. Gelukkig kan ik mijn ouders tevreden stellen. Sinds een paar dagen gebruik ik namelijk vaak hetzelfde woord. Geen mama, geen papa, geen dada, opa, oma of afsluitdijk maar het multifunctionele “kgggggi”. Ik geef toe, soms zitten er een paar g’s extra in en klinkt het meer als ‘kggggggg’ want na al die g’s is die i eigenlijk overbodig. Papa en mama proberen mij wel eens na te praten, maar dan moet ik altijd lachen. Ik zeg het ze dan nog een keer ‘kgggggi’ en zij imiteren me dan weer. Hele gesprekken hebben we op deze manier.

Kgggggi betekent altijd iets positiefs. ‘Het flesje was lekker’ of ‘dat was een leuke grap, nu ga ik zo lachen’, het kan zoveel betekenen. Waar ik me wel over verbaas is dat zo weinig mensen het woord gebruiken. Nicht Linde hoor ik wel eens iets dergelijks zeggen, maar haar uitspraak is toch iets anders. Ik heb wel begrepen dat bij het spel Scrabble dit woord erg nuttig kan worden. 3 keer woordwaarde en je hebt gegarandeerd gewonnen. Dat spel moet ik snel maar eens leren.

Advertenties