Tags

, , , , ,

Bas Haring - Het aquarium..Bas Haring – Het aquarium van Walter Huijsmans (09-020)

Haring is een van de redenen dat het Wetenschapskatern in de Volkskrant op zaterdag niet ongelezen op de oud papier stapel gaat. De meeste artikelen gaan ver over mijn hoofd, de vacatures zijn voor mij niet relevant, maar de column van Bas Haring (en voorheen van Theo Jansen) is altijd de moeite waard.

Als modern filosoof wordt hij natuurlijk geacht anders naar het leven te kijken dan de meeste van ons doen, maar hij weet op de een of andere manier altijd weer een geweldige invalshoek te vinden, die de lezer, mij dus, aan het denken zet.

In de maand van de filosofie (ik wist niet dat die maand bestond, maar blijkbaar wel) verscheen dit boekje van Haring. Een essay waarin hij twee belangrijke vragen probeert te beantwoorden. Als eerste is er de vraag ‘Waar komt onze zorg voor de toekomst toch vandaan?’, daarna ‘Waarom is het erg als we het regenwoud verpesten?’ Twee goede vragen, waarop nooit een simpel antwoord te vinden is.

Haring pakt de meest voordehandliggende antwoorden en analyseert ze grondig. Zo komt hij bij goede en foute antwoorden, al zou hij geen filosoof zijn als hij niet kanttekeningen bij deze antwoorden wist te maken.

Leuk essay van een leuke schrijver. Geweldige titel ook. Toch maar eens op zoek naar boeken van de goede man.

Quote: “Stel dat ik één iemand gelukkig kan maken, hoe kies ik dan tussen mijn eigen kind, de overbuurvrouw, een jongen uit Zimbabwe of Hendrik-Jan die in 2078 geboren wordt in Alkmaar? Ik zou niet kunnen kiezen.” (blz. 30)

Nummer: 09-020
Titel: Het aquarium van Walter Huijsmans
Auteur: Bas Haring
Taal: Nederlands
Jaar: 2009
# Pagina’s: 120 (4396)
Categorie: Filosofie
ISBN: 978-90-477-0171-2