Tags

, , , ,

Vorige week in een huis aan huis blaadje, het zoveelste positieve bericht over de mogelijke komst van een bungalowpark in de Meene, het gebied tussen Goor, Markelo en Diepenheim. Bijna 250 banen zijn te vergeven, stond er. De laatste jaren verschijnen dit soort berichten met regelmaat in de krant. De middenstand in zowel Goor als Markelo is voor. Vreemd is dat niet. Als je wordt voorgeschoteld dat er duizenden toeristen komen, dan ben je als kleine zelfstandige natuurlijk blij hiermee.

Twintig miljoen euro aan inkomsten zouden er te verdienen zijn. En niet alleen dat: Werklozen en langdurig werklozen kunnen er een baan krijgen. Wie kan er nu nog tegen zijn? Een actiecomité bijvoorbeeld. Dat is tegen, zij willen geen natuurgebied op offeren aan recreatie. De provincie is het eens met dit comité. De gemeente twijfelt. Zoals de gemeente al tijden doet. Dan weer positief, dan weer besluiteloos. Ik ben ook tegen. Waar komen die cijfers vandaan? Hoe weet ik dat dit geen loze beloften zijn?

Wat denken we van andere recreatiebedrijven in de gemeente en omliggende gemeenten? Toevallig kom ik als stagebegeleider al vele jaren bij diverse vergelijkbare recreatieparken. En laat die markt nu alle tekenen van verzadiging vertonen. Okay, dit jaar een kleine opleving dankzij de economische crisis, mensen gaan niet zo ver op vakantie. Maar tegen de tijd dat dit park klaar is, is de crisis achter de rug. Landal Greenparks, een grote speler in dit spel, trok zich al snel terug. Waarom zou het ook meewerken? Ze hebben parken in Holten, Enter, Sibculo en onlangs nog een geopend in Hellendoorn. En die parken doen het met iets minder personeel. Geen 250 banen, maar nog geen 10fte. Misschien iets minder groot dan het nieuwe bungalowpark, maar 4 fulltimers en een handjevol huisvrouwen, dat twee keer per week een huisje mogen schoonmaken, volgens mij is dat nauwelijks een werkgelegenheidsplan zoals dit nieuwe park wordt neergezet. In Haaksbergen, Markelo, Diepenheim en Holten zijn vele bungalows te huur, maar staan er vooral veel leeg. Tenminste buiten de meivakantie en de zomervakantie. Toch al snel meer dan 40 weken per jaar.

Er is maar één manier om een park als dit rendabel te maken: Permanente bewoning. En dat is juist niet de bedoeling bij het nieuwe park. Tenminste, dat zeggen de projectontwikkelaars nu. Mocht het park er komen en na een aantal jaren nog steeds niet rendabel blijken te zijn, dan wordt permanente bewoning eerst oogluikend toegestaan, daarna zelfs aangemoedigd. Het geïnvesteerde geld moet toch teruggewonnen worden. Kan het niet op de bedoelde manier, dan maar op een alternatieve manier. En dan staan er dus straks honderden huisjes, waar alle gescheiden kerels tijdelijk naar toe gaan, samen met wat grijze golfers die het leuk vinden om buiten te wonen. En een verdwaalde toerist. Die komt ook wel. Maar niet genoeg om dit park bestaansrecht te geven..

Wat de verborgen agenda is van de heren Brandriet en Van Leeuwen is mij niet bekend, maar dat een park op de manier waarop zij het vertellen niet gaat werken, staat voor mij als een paal boven water. Verklaar eerst maar eens waar die cijfers op gebaseerd zijn. Hoe je 250 man aan het werk wil houden. Hoe een verzadigde markt ineens een dergelijke investering rechtvaardigt. Waarom er behoefte zou zijn naar nog een park…

P.s. ook de VPRO heeft al aandacht besteed aan dit probleem, via het programma Landroof.

 

Vind meer video’s zoals deze op VPRO Landroof