Tags

, , , ,

Goal, Maart 2005

Kwart voor negen, de wekker is net gegaan. Ik bel 271414 en hoor Pinkie vertellen dat hij vanochtend al in de kantine was. Weer afgelast. Een uurtje extra in bed is welkom, maar ik ben toch al wakker, daar heb ik dus eigenlijk ook weinig aan. Vorige week was het bandje niet ingesproken en nam men in de kantine niet op. Voor de zekerheid het telefoonboek gepakt, het nummer bleek wel goed in mijn hoofd te zitten. Daarna hoorde ik Mark vertellen dat ik niet hoefde te komen. De week daarvoor stond al op teletekst dat het niet doorging. De winterstop is voorbij, maar voetballen is er nog niet bij.

Waarom is men in Nederland nog steeds in de veronderstelling dat voetbal een wintersport is? Wintersporten vinden plaats op ijs of sneeuw, niet op gras, modder of bevroren grond. Waarom moet er aan het eind van het seizoen door de week gespeeld worden om begin mei al klaar te zijn, terwijl het mooiste voetbalweer er nog aan zit te komen.

We kunnen een hoop leren van landen met een echte winter: In Scandinavië speelt men een competitie van april tot november. In de Alpenlanden is er een winterstop van 1 december tot eind maart. Allemaal erg logisch. Op het niveau waarop wij ons bevinden spelen we maximaal 22 competitiewedstrijden, daarnaast vriendschappelijk misschien nog eens een keer of wat, zelfs met een nacompetitie is het een uitzondering dat er meer dan 30 keer gespeeld wordt. Maar ondertussen duurt het seizoen wel veel langer. Een van de redenen dat ik ruim 2 jaar geleden uit de selectie stapte, was dat ik in mijn laatste seizoen van eind juli tot in mei precies 1 zondag vrij heb gehad: tussen kerst en oud en nieuw.

Waarom kwellen we ons zelf door in de kou, in de modder, in de regen te spelen? Waarom liggen de velden er in juni prachtig bij, maar mag er niet op gespeeld worden? Waarom niet beginnen met een competitie begin september, als altijd, om dan half november op te houden. Vanaf begin maart begint de voorbereiding op de tweede helft van het seizoen, die halverwege die maand dan kan beginnen. Tot eind juni kan er doorgespeeld worden, waarna in juli de zomerstop begint van een week of 6. Genoeg voor de gemeenten om de velden goed te houden/krijgen, genoeg voor de zomervakantie. Pas het seizoen aan aan de schoolvakantie. Is die laat, dan kan er begin juli ook nog gespeeld worden, beginnen de scholen vroeg, dan kan er vanaf begin augustus al weer gevoetbald worden.

Noem mij maar een mooiweervoetballer, maar de sport zou volgens mij een stuk populairder zijn wanneer we voetballen wanneer het weer daar ook geschikt voor is. Minder afgelastingen en minder blessures zijn een gunstige bijkomstigheid. En in de winter? Ga schaatsen, boek een skivakantie zonder schuld te voelen naar je team of laat die kleine blessure behandelen. De trainingsopkomst is na de lange winterstop ook weer goed. Ik zie geen nadelen.

Een week later wordt mijn gedachte weer bevestigd. Al op vrijdag gooit de bond alle wedstrijden er uit. In februari kan niet gevoetbald worden.

April 2009: Ik blijk lang niet de enige te zijn met deze gedachte. Op de site van “De Gelderlander” staat een vergelijkbaar pleidooi, de afgelopen winter schreef Bert Schabbink op Goors Nieuws ook een column over dezelfde problematiek.