Tags

, , , , , , , ,

Hard Gras 62Diederik Samwel – Arm Suriname (09-008)

Al voordat het EK gespeeld werd, begon voor Suriname de lange weg richting Zuid Afrika, het volgende WK. Ze spelen in de Caribische zone, niet zo sterk als Zuid Amerika, daardoor leek het dat ze misschien wel een kans hadden. Maar er moesten minimaal 20 wedstrijden gespeeld worden voor ze zo ver waren.

Diederik Samwel hield voor de Volkskrant een weblog bij, schreef daar wat omheen en kwam dus met dit boek over de kwalificatie van Suriname. De mislukte kwalificatie. Want terwijl vele voormalige Engelse koloniën  in de tweede divisie van Engeland ineens spelers vonden met twee paspoorten, moest Suriname het gewoon doen met alleen Surinamers. Vele Surinaamse spelers in Nederland hebben maar 1 paspoort en mogen daarom niet voor het land uitkomen waar hun roots liggen.

Daardoor wordt het verhaal natuurlijk wel een stuk mooier. We hebben het namelijk over voetbal in de puurste vorm. Liefhebbers. Spelers met een volledige baan die ’s avonds nog even voor het nationale elftal mogen spelen. Die vrije dagen moeten bedelen bij hun werkgever voor een verre uitwedstrijd in Costa Rica. Voetballers zoals we die elders in de wereld bijna niet meer kennen.

Natuurlijk had Suriname geen kans tegen landen waar semi-profs of zelfs full-profs opgesteld konden worden. Maar het verhaal van succes is meestal veel minder leesbaar dan het verhaal waarin van alles mis gaat. En dat er veel mis gaat, is voor de hand liggend.

Samwel begint als outsider, maar wordt al snel geaccepteerd door iedereen. De bondscoach vertelt hem de opstelling al voor de spelers die weten. Spelers nemen hem mee naar hun huis. Officials regelen onderdak voor hem tijdens buitenlandse trips. Daardoor zit hij natuurlijk erg dicht op de ploeg, komt veel te weten. Of hij daardoor nog wel objectief en kritisch durft te kijken, is niet helemaal duidelijk. Past ook niet bij het verhaal dat hij schrijft. Leuke Hard Gras!

Quote: “De wedstrijd wordt gespeeld in een cricketstadion. Daar passen zo’n zevenduizend toeschouwers in, maar die zitten wel op tientallen meters van het veld.” (Blz. 61)

Nummer: 09-008
Titel: Arm Suriname. Hard Gras 62.
Auteur: Diederik Samwel
Taal: Nederlands
Jaar: 2008
# Pagina’s: 104 (1787)
Categorie: Sport (voetbal)
ISBN: 978-90-468-0431-5