Tags

, ,

Net zoals ik niet kan bewijzen dat er niet ‘iets’ is (Ietsisme?), kan geen gelovige mij overtuigen dat er wel zoiets bestaat als een God, Allah, Jahweh of welke andere hogere macht dan ook. Ik heb dan ook geen probleem met mensen die geloven. Ik begrijp het niet, maar goed, ieder zijn eigen keuze.

Waar ik wel een probleem mee heb is georganiseerde religie. Want zodra er meerdere gelovigen samen komen, dan kun je er rustig van uitgaan dat het op een gegeven moment uit de hand loopt. Van de Spaanse inquisitie, via de Jodenvervolging voor en in WW II tot de intifada.

Hoe kan iemand die én katholiek is én gezond verstand heeft zich nog deel voelen van een organisatie die Williamson, Wagner en een paus die jarenlang seksueel kindermisbruik door priesters goedpraatte, voortbrengt. Diezelfde paus die nu weer in Afrika stelling neemt tegen condooms, terwijl een kwart van de bevolking Aids heeft (Nrc).

Hoe kan een goed moslim uitspraken als die van imam El Moumni negeren. Hoe kan je bij een godsdienst blijven die schepselen voortbrengt die juichen als er vliegtuigen een flatgebouw invliegen of die voetballen met rouwkransen?

En je kan wel streng christelijk zijn, je eigen kind niet inenten (zou ook verboden moeten worden), maar waarom wil je dan ook het leven van een ander moeilijk maken. Verbied de Tour de France maar meteen. Die onder het mom van ‘gezinsplanning’ fokpremies wil invoeren.

Hoe kan je als Jood terug wijzen naar de Holocaust terwijl je eigen land de Palestijnen tegelijkertijd structureel vermoord?

Was Gandhi niet de meest vredelievende persoon op aarde? Verzet zonder geweld. En is de goede man oud geworden? Nee hoor, een Hindu moest hem zonodig vermoorden.

Ik snap, sterker nog, wil geen mensen snappen die nog steeds de georganiseerde godsdienst goed durven te praten. Geloven, prima, doe maar in je eigen tijd, achter je eigen voordeur, maar georganiseerde godsdienst is volgens mij nog dodelijker dan georganiseerde misdaad.

Advertenties