Tags

, ,

Photobucket

Al in 1990 en 1991 hield ik precies bij welk boek ik van de bibliotheek leende. Daarna begon mijn zwervend bestaan en viel het niet mee om lijstjes bij te houden. En dat terwijl lijstjes juist zo leuk zijn, en niet alleen dat, ze zijn ook nog eens nuttig. Ik moest er aan denken toen ik een paar minuten geleden een boekverslag ‘poste’ op mijn LiveJournal. Een boek van Ed McBain. En het was een paar jaar geleden juist een van de boeken van McBain die me deed besluiten om weer lijstjes bij te houden. Vooral het lijstje van gelezen boeken leek me nuttig. Ik probeer al jaren mijn gemiddelde van een boek per week vol te houden. Dat gaat soms moeizaam (2001, 2002), meestal redelijk (2003-2005), soms zelfs simpel (2006 en 2007).

Maar dat betekent ook dat ik alleen al in dit millenium meer dan 550 boeken heb gelezen. En dan komt het wel eens voor dat je halverwege de Whodunit denkt dat je het boek al kent en pas op de laatste bladzijde tot de conclusie komt dat je het zeker eerder gelezen hebt. Daarom dus een online archief, met een heleboek verslagen. Want elk verslag is ook weer een moment voor mezelf om even stil te staan bij het boek. Om terug te denken aan wat het boek met me deed. En soms is dat achteraf gezien (het duurt soms wel een maandje voor ik aan het schrijven toe ben) minder dan ik ten tijde van lezen dacht. Soms is het ook een veel beter boek, terwijl ik eerst dacht dat het een niemendalletje was. Een leuke methode voor mezelf dus.

Al die verslagen zijn terug te lezen via LiveJournal. Omdat ik daar al meer dan acht jaar blog. Omdat web-log toen nog niet bestond. Omdat de cyberwereld vooral Engelstalig is. Omdat ik daar vele jarenlange online vriendschappen heb. Een paar jaar geleden besloot ik het verslag in de taal van het boek te schrijven. Sindsdien staan er ook op deze blog boekverslagen. Het verklaart meteen waarom de nummering niet lijkt te kloppen. Met terugwerkende kracht alle boekverslagen vertalen duurt me veel te lang. Is me te saai. Een nieuw verslag in twee talen begin ik al niet aan. Dus voor oude verslagen of voor Engelstalige recent gelezen boeken, moet de boekenliefhebber toch echt naar die site.

Bijvoorbeeld voor alle boeken die ik las in 2000. Slecht voorbeeld, want toen was ik nog bezig aan mijn ‘grote reis’ en is het me dus niet gelukt alle boeken te recenseren. Maar sindsdien gaat het een stuk beter. Dus kan iedereen mijn online archief terug vinden via de volgende links:
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008 en
2009

Veel van deze boeken zijn ook terug te vinden via mijn plankje van Read and Release at BookCrossing.com...

en zoek ik nog een methode om ze allemaal over te zetten naar Goodreads

Mocht er iemand zijn die een snelle en simpele methode van archivering kent, waardoor ik alle honderden boeken via auteur of titel kan terugvinden, dan hou ik me aanbevolen.