Tags

, , , , , ,

Arthur Japin - De grote wereldArthur Japin – De grote wereld (09-004)

Japin profileert zich de laatste jaren behoorlijk op televisie, is voor sommigen alleen bekend als de quizmaster van de quiz QI, aangekocht van de BBC, waar Stephen Fry de spreekstalmeester is. Hij doet dat niet eens gek. In mijn kast staan al tijden een aantal boeken van hem te wachten op hun leesbeurt.

De grote wereld leek me een leuke introductie. Het boekenweekgeschenk van 2006. En als zoveel boekenweekgeschenken is het een licht tussendoortje, niet meteen het beste boek om een goede indruk te krijgen van de schrijver. De titel slaat op het feit dat de hoofdpersoon Lemmy slechts een beperkte lengte heeft. Een dwerg, lilliputter, in ieder geval klein genoeg om nagekeken te worden op straat. Samen met vele andere lilliputters vlucht ook hij naar het semi-beschermde bestaan in Lilliputia, een stad van driehonderd inwoners, allen klein van stuk.

Maar toch is de stap naar ‘de grote wereld’ onvermijdelijk. En voor Lemmy is die stap niet eenvoudig. Samen met Rosa, zijn grote liefde, probeert hij te overleven.

Leuk boekje, maar als gezegd, geen idee of het representatief is voor zijn werk. Hij heeft zich in ieder geval goed ingelezen en daardoor ingeleefd, dat spreekt voor Japin. Toch maar eens zijn klassieker lezen binnenkort. Of iets minder binnenkort.

Quote: “’Nu je ze eenmaal gezien hebt wil je misschien liever bij hen horen,’ fluisterde zijn moeder. Ze durfde hem niet aan te kijken. ‘Dat begrijp ik best. Daarom hebben we ze zo lang we konden voor je weggehouden. Neem me niet kwalijk, Lemmy. Je zult ons snel genoeg ontgroeien.’” (Blz. 19)

Nummer: 09-004
Titel: De grote wereld
Auteur: Arthur Japin
Taal: Nederlands
Jaar: 2006
# Pagina’s: 92 (883)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-5965-027-1