Tags

, , , , ,

Leo Blokhuis - Het plaatjesboekLeo Blokhuis – Het plaatjesboek (08-074)

De populariteit van de Top 2000, afgeleid van het oude succesnummer de Top 100 aller tijden, is de laatste jaren gigantisch groot. Daardoor kwam er natuurlijk ook een televisieprogramma, naast de radio-uitzending, gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk, de voormalige hoofdredacteur van het Parool, de mislukte presentator van Nova, de erg geslaagde host van De Wereld Draait door. In dat programma is de ‘steun en toeverlaat’, zoals van Nieuwkerk het noemt, Leo Blokhuis, de man van de muziekkennis.

Hij mag op de televisie filmpjes maken over allerlei artiesten, die dan de laatste week van het jaar elke avond op de televisie te zien zijn. Artiesten die ooit een hit scoorden, tegenwoordig in de Top 2000 staan, maar de rest van het jaar genegeerd worden. Blokhuis, zoon van een predikant van gereformeerde huize, groeide dus op zonder popmuziek, maar heeft op latere leeftijd een inhaalslag gemaakt, waardoor hij tegenwoordig zoveel muziekkennis heeft, dat hij andere professionals in de schaduw stelt. Zijn kennis gebruikt hij ook voor het muziekprogramma van Mart Smeets, For the Record, waar de sympathieke sportpresentator, onlangs nog winnaar van een oeuvreprijs, vooral veel Americana draait. Americana is een genre dat ergens tussen country en singer songwriters inzit, vooral gewaardeerd door mannen van middelbare leeftijd, een leeftijd die door Blokhuis tegenwoordig ook al bereikt is.

Vroeger werkte hij ook samen met Jan Douwe Kroeske, in het programma Twee meter sessies, waarin vele artiesten akoestische versies opnamen voor de Nederlandse radio. Het idee is vergelijkbaar (afgekeken?) met MTV-Unplugged, waarin vele wereldsterren optraden. Ook van de Twee Meter Sessies zijn meerdere verzamelceedees uitgekomen. De naam Twee Meter sessies kwam overigens van het radioprogramma Twee Meter de lucht in, wat weer refereerde aan de lengte van de presentator, met wie Blokhuis samenwerkte.

Samen met zijn vriendin Ricky Koole stond Blokhuis ook al in de theaters. Koole is natuurlijk bekender als actrice in vele films en televisieseries, onder andere het net uitgekomen Wit Licht, waarin Marco Borsato de hoofdrol speelt. Borsato is een artiest, doorgebroken via Henny Huismans Soundmixshow jaren geleden, die door Blokhuis weer niet vaak gedraaid zal worden, in zijn huidige baan als programmeur van Radio 2.

Omdat iedereen die met zijn hoofd vaker dan twee keer op televisie is geweest, door een uitgever benaderd wordt om iets van een boek te produceren, werd Blokhuis natuurlijk ook in staat gesteld om iets van zijn onuitputtelijke muziekkennis op papier te zetten. Dit doet hij nu al meerdere boeken. Dit boek, met een CD, de opvolger van de LP, maar binnenkort ook overbodig door de komst van modernere digitale geluidsdragers, bevat 16 hoofdstukken die allemaal over één liedje gaan. Die 16 liedjes staan dan natuurlijk weer op de eerdergenoemde CD. Daar staan best wel leuke weetjes in, zoals het feit dat Robert Johnson, de beste blueszanger aller tijden, het grote voorbeeld van de onuitstaanbare Eric Claption, op 27 jarige leeftijd om het leven werd gebracht door een jaloerse echtgenoot, wiens dame hij met meer dan doorsnee belangstelling had benaderd en bezocht. Maar ook onzinnige feitjes, waardoor zelfs Lee Towers, in het boek gewoon kraandrijver Leen Huyzer genoemd, dit boek heeft gehaald, wat eerdergenoemde Marco Borsato bijvoorbeeld niet is gelukt.

Ik heb bewondering voor Blokhuis, vooral voor zijn muziekkennis, maar ik hoef geen boek meer van hem te lezen. Iets te veel bijzinnetjes, iets te veel vergezochte vergelijkingen, iets te veel nutteloze feitjes.

Nummer: 08-074
Titel: Het plaatjesboek
Auteur: Leo Blokhuis
Taal: Nederlands
Jaar: 2007
# Pagina’s: 203
Categorie: Muziek
ISBN: 978-90-263-2090-3

Advertenties