Tags

, , , , , ,

Hard Gras 61Hard Gras 61 – Foppe faalt (08-072)

De voorkant van Hard Gras gaat me vaker irriteren. Er zal vast wel een noodzaak zijn om veel nummer te verkopen, maar de titel die niet representatief is voor het hele boek, stoort mij. Foppe faalt, in kleine letters ‘mag het?’ als ondertitel, slaat natuurlijk terug op de Olympische Spelen waar De Haan er niet in slaagde een collectief te smeden, terwijl hem dat de twee voorgaande zomers met de Jong Oranje teams wel was gelukt, met twee Europese titels als gevolg.

Wel leuk dat Spaan deze keer besluit om eens een lang verhaal te schrijven, het titelverhaal nog wel, al heet het binnenin ineens “Een Chinees is nooit alleen”. Waarschijnlijker is trouwens dat dat de originele titel is en iemand op de afdeling Marketing de titel op de voorkant verzon. Het verhaal geeft wel een mooi beeld van de weg naar Peking en de wedstrijden die in China werden gespeeld.

Het verhaal van Hugo Borst over de eerste voetbalwedstrijd samen met zijn moeder na het overlijden van zijn vader laat nog maar eens zien hoe mooi en gevoelig Borst kan schrijven, iets dat iemand die alleen televisie kijkt nooit zal weten. Ook het verhaal van Bart Vlietstra over het voetbalteam van Vinnie Jones in California is geweldig, net als het portret van Carlos Tevez door de Argentijnse huisschrijfster Marcela Mora y Aurajo. Het verhaal van Bram de Graaf over Willeke Alberti had volgens mij beter gepast in de Margriet of Libelle, maar goed, ik zal niet te veel klagen. Ook de hockeydames van Theun de Winter horen niet in een literair voetbaltijdschrift thuis volgens mij.

Quote: “Van De Knoest zijn weinig beelden bewaard gebleven voor het nageslacht. Hij behoorde tot de generatie voetballers die speelde in de jaren dat het professionele voetbal in Nederland net was begonnen en Sport in Beeld/Studio Sport in de kinderschoenen stond.” (blz. 77)

Nummer: 08-072
Titel: Hard Gras 61. Foppe faalt.
Auteur: Diversen (Henk Spaan, Hugo Borst, Peter de Waard e.a.)
Taal: Nederlands
Jaar: 2008
# Pagina’s: 128 (14527)
Categorie: Sport (voetbal)
ISBN: 978-90-468-0430-8