08069Leon de Winter – Serenade (08-069)

Meerdere boeken van Leon de Winter staan er bij mij in de kast. Mijn moeder las er onlangs weer een van de bibliotheek. Zij prees de schrijver uitgebreid. Ik had nog nooit een boek van hem gelezen. Maar mijn oordeel over hem was niet gunstig. Opiniestukken in diverse kranten, optredens in praatprogramma’s op televisie, een boek van zijn vrouw Jessica Durlacher, het werkt allemaal in zijn nadeel.

Maar goed, die boeken staan niet voor niets op mijn plank, achter Paul Theroux en voor Joost Zwagerman, daarbij wil ik mij niet laten leiden door vooroordelen. Ik besloot het toch maar eens te proberen. Voor de zekerheid niet meteen een dikke pil, maar een dunnetje, om te beginnen. Serenade, uitgegeven ter gelegenheid van de boekenweek 1995 paste precies. Na 13 jaar stofvangen mocht het zo ver komen.

Ruim negentig bladzijden later ben ik er nog steeds niet uit. Het boek is uit, maar mijn oordeel is niet bekend. Mijn vooroordeel werd niet bevestigd, maar ook niet tegengesproken. Het verhaal over de moeder van Ben Weiss die op oude leeftijd, nog steeds reislustig, aan een nieuwe relatie begint en ineens compleet van de aardbodem verdwenen lijkt, leest eenvoudig, is ook wel boeiend, maar raakt me net niet genoeg. Ik kon het boek rustig opzij leggen om dan een dag later weer een paar bladzijden te lezen. Ik ben geen een keer verrast, op het verkeerde been gezet. Ik kwam geen literaire hoogstandjes tegen, geen zin die zo op een T-shirt kan.

Volgens mij kan er maar één conclusie zijn. Ik moet mijn oordeel opschorten, tot ik daadwerkelijk een van die dikkere boeken gelezen heb. Tot die tijd blijft De Winter gewoon die vervelende conservatieve eikel die waarschijnlijk goed kan schrijven, maar waarvoor ik geen bewijs heb.

Quote: “In jouw joodse wereld is het zo dat als ze erover praat, ze de oorlog nog moet verwerken, en als ze er niet over praat, ze de oorlog ook nog moet verwerken.” (blz.33)

Nummer: 08-069
Titel: Serenade
Auteur: Leon de Winter
Taal: Nederlands
Jaar: 1995
# Pagina’s: 96 (14088)
Categorie: Novelle
ISBN: 90-7433-616-7