Tags

, , ,

Ik groeide op toen Ajax groot werd. Je kunt wel stellen dat we samen groot werden. Ik leerde lopen, toen Ajax zijn eerste Europacup won. Ik leerde praten aan de hand van de elftalfoto. “Pietje?” “Keizer!”, “Johan?” “Cruijff!”, “Wimpie?” “Suurbier!”, “Sjakie?” “Swart!” enzovoort. Een beetje zoals de meeste stadionspeakers het publiek tegenwoordig behandelen, met een klein verschil: Ik was anderhalf.

Natuurlijk werd ik Ajax fan. Wonende in het oosten des landes zag ik ze niet vaak, maar vaak wel op de juiste momenten. Bij het debuut van Kieft en Rijkaard in Deventer was ik aanwezig. Ook de eerste minuten van John Bosman in Ajax 1 in de Meer kan ik me herinneren. Ik zag Bergkamp, Musampa en Oulida in jeugdwedstrijden voor ze het eerste haalden. Voor iemand die een wedstrijd per seizoen al een hoog gemiddelde vindt, geen slechte score.

Ik woonde twee keer kort in Amsterdam, in totaal bijna anderhalf jaar. Ik keek naar Ajax 2, waar Menzo weer in de goal stond, omdat Van der Sar hem was voorbijgestreefd. Een tweede met vele grote namen overigens: Martijn Reuser, Michel Kreek, Dan Pedersen en Edgar Davids deed ook mee na een blessure.

Tien jaar geleden ging mijn club naar de beurs. Sindsdien bestaat mijn club niet meer. Wat ooit mijn clubje was, is nu een NV. De laatste jaren vooral een handelshuis. Nu werd gisteren weer de spits verkocht. Anderhalve maand geleden werden de jaarcijfers gepresenteerd, zoals het een beursgenoteerd bedrijf betaamt. Ajax maakte afgelopen jaar meer dan 7 miljoen winst. (Ajax.nl inclusief PDF van het financiële overzicht te downloaden). Weliswaar won het geen prijs, speelde het matig en verloor het ook nog de play-offs voor de Champions league voorronde, maar als bedrijf heeft Ajax het blijkbaar goed gedaan. Dat hiervoor de verkoop van Sneijder (en vele anderen) doorslaggevend was, is niet meer belangrijk. Dat daardoor het voetbal niet meer leuk was ook niet.

Het nieuws van de verkoop van Huntelaar stond ook groot in het Financieel Dagblad (de krant voor voetbalnieuws…). Ajax zou de opbrengst kunnen gebruiken om de aandelen van de markt te halen. Het blijkt dat de club toch niet zo blij is met de beursgang, vooral het koude imago staat ze tegen in Amsterdam. Joh…

De keuze is dus simpel. Koop je een goede/dure spits terug of ga je verder met de huidige spelers en word je weer een club. Het terugkopen kost met de huidige lage koers in ieder geval minder dan dat de beursgang tien jaar geleden opleverde. Koopje, zou de handelaar zeggen. Kies je voor de selectie, de resultaten of kies je voor de structuurverandering en probeer je Ajax weer in het hart van de mensen te krijgen. Bij mij zit het er al een decennium niet meer in. Ik ben wel benieuwd hoe ze zich uit dit dilemma gaan redden.