Tags

, , , , ,

Herman Brusselmans - Vergeef me de liefdeHerman Brusselmans – Vergeef mij de liefde (08-065)

De hoofdpersoon van dit boek is als zo vaak de schrijver Herman Brusselmans. Dit spelletje speelt de schrijver vaak. Men herkent zonder problemen de auteur, zijn uiterlijk, zijn denkbeelden, zijn privé-situatie, het klopt allemaal. Maar tegelijkertijd is het natuurlijk een boek vol fictie. Achterop wordt het het eerste deel in de cyclus ‘Iedereen is uniek behalve ik’ genoemd. Brusselmans wordt her en der in het boek geconfronteerd met het verbod dat één van zijn boeken trof. Feiten, fictie, het maakt allemaal weinig uit als je Brusselmans leest.

Als zo vaak is de liefde de schrijver de baas. Naast zijn vrouw is er altijd een ander meisje. Is hij verliefd of wil hij graag dat er iemand verliefd op hem is, het blijft altijd lastig om te begrijpen. Hij beschrijft het hele verhaal natuurlijk op zijn eigen onnavolgbare manier, onderkoelde humor en bot sarcasme wisselen elkaar af, net zoals bruut geweld en geweldige terderheid stuivertje wisselen in het verhaal.

Zelf heeft hij ook door dat het boek aan de lange kant is. Na honderd bladzijden lijkt de telling even niet meer te kloppen, maar de schrijver legt het al snel uit: “We slaan nu, bij wijze van grensverleggende literaire ingreep met inbegrip van een goed uitgekiende tijdmanipulatie, een kutpagina of vierhonderd over.” Later in het boek doet hij dit weer met 250 pagina’s. Daarbij is er de behoefte om bepaalde fragmenten toe te lichten via een foto achter in het boek. “Een fotografische impressie van die mensen is opgenomen op pagina 951 van dit boek”, lezen we op bladzijde 904.

De cafébezoekers van zijn nieuwe stamkroeg (De verzonken heuvel) zijn, ook als gebruikelijk, weer een bizarre combinatie zonderlingen, waar Showroom trots op zou kunnen zijn. Al heb ik me laten vertellen dat het niet per se fictie hoeft te zijn, omdat in elk Vlaams café dergelijke types te vinden zijn. Al met al weer een vermakelijke roman van de niet meer zo jonge Oppergod van de Vlaamse literatuur.

Quote: “Ik durf niet eens tegen onze nieuwe zanger zeggen dat hij eigenlijk niet past in Based on a True Story. Ik durf het niet. Nochtans ben ik de leider. Tjonge, ik ben de lulligste leider die ooit een rockgroep heeft geleid. Hoe is het mogelijk dat ik uitgegroeid ben tot zo’n loser? M’n verstand staat er stil bij.” (blz. 593)

Nummer: 08-065
Titel: Vergeef mij de liefde
Auteur: Herman Brusselmans
Taal: Nederlands (Vlaams)
Jaar: 2000
# Pagina’s: 954 (volgens telling), 304 (13274)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-461-4083-0