Tags

, , , , , , ,

Ik geef toe, het was geen goede Tour afgelopen zomer. Tenminste wat betreft mijn voorspellingen. In de jaren negentig won ik meerdere Tourtoto’s, zelfs een keer twee in één jaar (1991, het debuut van Laurent Jalabert, ik had ‘m als enige). In het nieuwe millennium begon ik ook niet slecht. Meerdere podiumplaatsen behaalde ik, zeker in het internettijdperk waar zwakke deelnemers niet meer bestaan, een goede prestatie. In 2005 stond ik dan ook ruim bovenaan de millenniumranglijst van de OGT die Bas ineens uit de verzamelde spreadsheets toverde.

De afgelopen jaren gaat het minder. Dit jaar wist ik het zeker. Ricco had in Italië al erg hard gereden, was een last minute vervanger en daarbij nog erg jong. Schrappen dus. Piepoli te oud, de hele Saunier ploeg kon ik overslaan. Schumacher had me te vaak teleurgesteld. Goed in kleine rondjes, geweldig in sommige klassiekers, maar een goede grote ronde zat er niet meer in. Kohl was wel een talent bij Gerolsteiner, maar die was nog te jong, te onervaren, die ging dit jaar nog mee om ervaring op te doen. Kirchen twijfelde ik lang over. Uiteindelijk nam ik hem toch niet. Al erg lang goed, Zwitserland gepiekt, maar uiteindelijk te kort gekomen. Zijn seizoen was over.

Toen Kirchen in de tweede etappe weer meesprintte was voor mij de Tourtoto ook afgelopen. Slechts drie uur nadat alle gegevens waren ingebracht, hoefde het voor mij al niet meer. Troosteloos stond ik op de 44e plaats aan het eind van de drie weken. Ricco en Piepoli waren al naar huis, maar hun resultaten stonden nog, dus moesten we, conform ons eigen reglement, de punten ook laten staan. Ondertussen zijn de vier dopingzondaars gepakt en geschrapt uit de uitslagen, tijd om weer eens terug te keren naar de spreadsheet van afgelopen zomer. Ik ben sindsdien gestegen naar de 30e plaats. Valt me nog tegen, maar ik sta tenminste bij de bovenste helft.

Surfend op het web, lees ik in de Gazetta over geruchten (dag.nl) dat ook Kirchen gepakt zou zijn. Die geruchten helpen me nog meer. Desnoods verspreid ik ze zelf her en der op het web nog wat verder. Ik sta ondertussen al in de top tien. De niet behaalde punten van mijn wel schone en bewust gekozen renners moeten nog worden opgehoogd, een operatie die ook flink wat tijd vergt, maar die me richting top vijf moet brengen. Nu Ciolek nog koppelen aan wat Cero en ik sta weer op het podium. Daar waar ik hoor. Het prijzengeld dat de top tien ontving mogen ze wat mij betreft houden. Maar de eer van een top tien plek komt mij toe.

Mijn weggesmolten voorsprong in de millenniumranglijst is weer groot. Ik sta nog zeker een jaar of twee, drie bovenaan. Er zijn niet alleen slechte kanten aan dopingschandalen. De Tourtoto die normaal slechts een maand per jaar interessant is, duurt nu bijna het hele jaar. Misschien voor volgend jaar de reglementen toch iets herschrijven.

Advertenties