Tags

, , ,

Het kan niemand ontgaan zijn. In de VS zijn verkiezingen eind van het jaar. Eén vandaag zit al een tijdje in Canton, een gehucht in Ohio. Want daar zou de beslissing wel eens kunnen vallen. Ook de Volkskrant heeft een special met blogs en filmpjes. En die filmpjes bekeek ik vanmiddag eens. Na een aantal dacht ik dat ik naar een parodie zat te kijken. Maar The Onion stond al bij de links, de filmpjes bleken echt.

John McCain heeft een eigen kanaal op YouTube. En dan krijg je dit soort onzinnige filmpjes te zien. Een man van boven de zeventig met het niveau van een gemiddelde VMBO-er. Sterker nog, die VMBO-er krijgt nog de kans eens na te denken over zijn opmerkingen. Om zijn mening in nette bewoordingen weer te geven. McCain knipt en plakt en komt dan met dit. Slim hoor. Daar trappen we allemaal in. En allemaal officieel, want : “I’m John McCain and I approve this message.”

Barack Obama komt niet veel verder overigens. Op zijn kanaal zien we zijn speeches, want daar is hij goed in. Dat er flink gejuicht en geklapt wordt doet het altijd goed. Maar luisteren ze daadwerkelijk of zijn ze zo zat van de Republikeinen na 8 jaar Bush, dat ze zelfs een idioot in een apenpak zouden verkiezen boven McCain? En zou er ook maar één McCain supporter overstappen naar Obama na het zien van dit filmpje? Ik betwijfel het.

Eigenlijk is het allemaal zonde van de tijd. Michael Moore gooit zijn gewicht nog wel in de strijd met vlammende nieuwsbrieven. Maar is het allemaal wel zo relevant voor de rest van de wereld? Zit de werkelijke macht, zeker in de VS, niet achter de schermen? Bij het geld, bij Corporate America, bij de oliemagnaten, bij de Saudi’s? Is het zo belangrijk welke marionet in het Witte Huis terecht komt?

Uiteindelijk kwam ik toch nog een leuk filmpje tegen. Ik moest van YouTube nog wel bevestigen dat ik de 18 gepasseerd ben.

Want in de VS mag je auto rijden vanaf je 16e, maar je mag het woord mastuberen niet horen tot je je 18e verjaardag hebt gevierd. Je mag met een wapen spelen, volgens de grondwet, maar volgens de bijbel mag je niet met jezelf spelen.

Wat een land…