Tags

, , , , , , , ,

De Muur 20De Muur 20 (08-043)

De scoop van dit nummer is natuurlijk het verhaal over Willem Holleeder. De bekende Heineken-ontvoerder was voorbestemd om coureur te worden. Zijn vader was een verdienstelijk amateur, die overigens werkte voor Heineken, wat het verhaal over de ontvoering nog interessanter maakt. Ruurd Edens schrijft het verhaal. Is het aannemelijk dat Holleeder de ontvoering in zijn hoofd kreeg, nadat hij zijn vader had zien afglijden, toen die in zijn nadagen door Heineken in de steek werd gelaten?

Ook het verhaal over Greg Lemond trekt terecht veel aandacht. Mart Smeets maakte er een mooie documentaire over. Helaas was Lemond zelf nogal onsamenhangend. Marije Randewijk maakt er een goed en overzichtelijk verhaal van. Bij deze nomineer ik haar graag voor de Hard Gras prijs voor sportverhalen.

Maar weer vind ik het verhaal van Thijs Zonneveld het mooist. Hij beschrijft zijn laatste jaar als renner, waarin hij het seizoen begint in Azië. Samen met wat Chinese ploeggenoten rijdt hij in Maleisië. Zijn verhaal wordt onderbroken door het verhaal van een van die Chinese ploeggenoten. Tenminste, Thijs beschrijft vanuit diens standpunt hoe hij het zou hebben gezien. Daardoor ontstaat een prachtig beeld van een vriendschap die langzaam maar zeker ontstaat tijdens het seizoen. Van gebarentaal, via een paar woorden Engels, naar elkaar leren kennen, het hele proces gebeurt tijdens wielerkoersen. De Chinees koerst in Nederland, Thijs in China, ze worden echte vrienden. Na het einde van het seizoen lopen ze elkaar net mis. Hij mailt met zijn nieuwe vriend dat hij gaat stoppen. Het antwoord is prachtig. Thijs Zonneveld is helaas gestopt met wielrennen. Hopelijk schrijft hij nog veel over wielrennen, want ik schat hem hoger in dan Peter Winnen en Maarten Ducrot, die beiden toch ook erg mooi over de sport hebben geschreven.

Herman Chevrolet schrijft ook een prachtig verhaal over de zege van Bernard Hinault in een besneeuwd Waals land, Luik Bastenaken Luik in 1980. Jeroen Wielaert, Bert Wagendorp, Mart Smeets, een gedicht van Willie Verhegge. De Muur heeft Hard Gras ingehaald wat betreft sportverhalen.

Quote: “Ni hao Thijs! Rain in the Netherlands. Harbin in the snow. You stop. Me. No like. Rain in my eyes. “ (Blz. 115)

Nummer: 08-043
Titel: De Muur 20
Auteur: Diversen (Marije Randewijk, Mart Smeets, Thijs Zonneveld, Willie Verhegge, Jeroen Wielaert, Bert Wagendorp e.a.)
Taal: Nederlands
Jaar: 2008
# Pagina’s: 128 (8324)
Categorie: Sport (wielrennen)
ISBN: 978-90-204-0894-2