Tags

, , , , , , ,

Hard Gras 58Hard Gras 58 – Oud en wijs(08-029)

Henk Spaan vertaalde het bekende nummer van Alan Parsons en dacht aan Clarence. Aan wie anders? De oude wijze man van het Nederlandse voetbal. Tien jaar geleden al schreef een Engels voetbalblad een treffend portret over Seedorf. “Tijdens de warming up zie je hem met zijn maatjes meteen bal spelen, hij lijkt wel zestien. Tijdens de wedstrijd voetbalt hij als een routinier van bijna dertig. Na de tijd in een interview lijkt hij wel een oude man van in de veertig.”

Clarence Seedorf was in Februari, toen deze editie van Hard Gras uitkwam nog 1 van de spelers uit de selectie van Marco van Basten. De redactie van het nummer koos hem voor een volgend themanummer. Overigens is dit ook een van de uitgaven van Hard Gras die een centraal thema lijkt te hebben, maar die eigenlijk gewoon weer een verzameling verhalen is. Zal wel iets met marketing te maken hebben.

De geschiedkundige inbreng is van Erik Brouwer. Hakoah uit Wenen, een joodse club die de top bereikte in Oostenrijk. Dit gebeurde in de jaren twintig, zelfs het Engelse West Ham United werd verslagen. In 1928 degradeerde het team, in de loop van de jaren dertig hadden de meeste joodse spelers, zoals bekend mag worden verondersteld, hun hoofd niet helemaal bij het edele voetbalspel. Ook Bram de Graaf kijkt achterom: Kees en Annie Rijvers helpen hem erbij. Joris Moens verteld over de voetbalperikelen van zijn zoon, vooral wat er omheen gebeurt. Verhaal van Simon Zwartkruis erbij, met Seedorf er in. Simon Kuper, Leo Driessen en Nico Dijkshoorn als grote namen en het nummer is weer vol.

Geen uitschieters, noch positief, noch negatief.

Quote: “En toen liep hij langs de bal. Hij keek er niet eens naar. Langs het doel. Hij sprong over het hekje heen, langs de kantine, langs de fietsen, zo de Liezenveenweg op, richting de Oude Vaart. Iedereen zag hem weglopen.” (Blz. 71)

Nummer: 08-029
Titel: Hard Gras 58 – Clarence. Oud en wijs.
Auteur:  Diversen (O.a. Simon Zwartkruis, Simon Kuper, Bram de Graaf, Erik Brouwer, Nico Dijkshoorn e.a.)
Taal: Nederlands
Jaar: 2008
# Pagina’s:  120 (5171)
Categorie:  Sport(voetbal)
ISBN:  978-90-468-0259-5