Tags

, ,

Competentie Gericht Onderwijs. De nieuwe magische woorden in het MBO. Wij zijn een beetje terughoudend. De berichten over het studiehuis in het Middelbaar onderwijs, het rapport Dijsselblom, het uitblijven van definitieve profielen, het vele malen aanpassen van voorlopige profielen, ons eigen gezond verstand, allemaal redenen om nog even niet zo hard van stapel te lopen. De invoer is niet voor niets al twee keer uitgesteld.

Voor de duidelijkheid, ik ben niet tegen vernieuwing. Ik kan niet zoals sommige collegae een toets van 8 jaar terug onder het kopieerapparaat leggen en die opnieuw geven. Elk jaar moet beter dan het vorige. Voortschrijdend inzicht is belangrijk, ook de manier waarop bepaalde vakken gegeven moeten worden hoort continu ter discussie te staan.

Maar van boven opgelegd CGO werkt (nog?) niet. Gisteren had ik de gelegenheid om vele docenten van andere ROC’s te spreken. Velen werken al met CGO. Het grappige was: geen enkele school lijkt meer op een andere. Nu snap ik dat er altijd verschillen zullen zijn tussen scholen, maar al die scholen leiden wel op voor hetzelfde diploma. De een gebruikt geen boeken meer, maar werkopdrachten, de ander gebruikt alle boeken en heeft nog een ouderwets lesrooster, nummer drie gebruikt sommige delen van sommige boeken ter ondersteuning. Bij de een heeft een studieloopbaanbegeleider tien uur per week, bij de ander doet hij het er bij. Een school maakt iemand vrij voor het werven van buitenlandse stages, de ander doet zijn hele opleiding met éé’n bedrijf samen en verplicht de studenten daar stage te lopen.

Het resultaat is nergens bemoedigend. Uitval van 50%, docenten die niet meer willen ontwikkelen omdat collegae het ook niet doen, collegae die wat overuren draaien en dan maanden op vakantie kunnen, scholen die een maand voor de vakantie horen van hun directie dat ze na de vakantie moeten beginnen, de meest absurde voorbeelden kwamen op tafel.

CGO moet in 2010 van het ministerie, Mijn CvB wil dat we in 2009 beginnen. Als ik het zootje in den lande zie, gok ik dat het nog wel een tijdje duurt voor we zover zijn. Ondertussen gaan wij, en ik zeker, op onze eigen manier door met vernieuwing. Stukje bij beetje, kleine stapjes, wanneer het kan. En daarnaast gewoon ouderwets lesgeven. Omdat de studenten dat willen. Omdat hun ouders dat goed vinden. Omdat daar eigenlijk niets mis mee is.