Tags

, , , , , ,

Gerbie kijkt YouTube 018

Vijfentwintig jaar geleden was ik een grote U2 fan. ‘War’ was een geweldig album en ik ontdekte met terugwerkende kracht ook ‘Boy’ en ‘October’. Ik nam allerlei concerten op van de radio en verheugde me op het nieuwe album ‘The unforgettable fire’. Ik kocht singles omdat de b-kant een nieuw nummer had.

Op dinsdagmorgen nam ik een radio mee naar school. Geen walkman, maar gewoon een draagbare radio, boven op mijn schooltas. Peter Holland introduceerde Herbert Grönemeyer in Nederland. ‘Flugzeuge im bauch’, nog steeds een van mijn favoriete nummers. In de loop der jaren bleef ik Grönemeyer volgen, werd ik minder fanatiek fan van U2.

En dan is het 2007 en treed Herbert op in Rostock, een protestmanifestatie. Hij speelt ‘Mensch’, titelsong van een geweldige CD. En een gast komt het podium op. Bono, wereldverbeteraar nummer een. Hij zingt mee. Van papier. Zonder enig idee wat hij zingt. Regels op de verkeerde momenten. Maar toch. Hij zingt mee. Twee van mijn jeugdidolen op één podium. Twintig jaar later zou ik me bijna weer een tiener voelen.