Tags

, , ,

De Giro is weer begonnen. Helaas zie ik er te weinig van. Maar het blijft een prachtige wielerronde. Een van de mooiste etappes ooit werd gereden op 5 juni 1988. De renners moeten over de Gavia, een berg waar ik de afgelopen winter de latten nog onder deed. Ook in juni kan het daar sneeuwen.

Een terugblik met Delgado, maar vooral veel mooie beelden van renners die de top bereiken en nog aan de afdaling moeten beginnen. Supporters die de jasjes van de renners dicht moeten doen. Renners die warm gemasseerd moeten worden.

De top werd als eerste bereikt door Johan van der Velde. Erik Breukink won uiteindelijk de etappe, Andrew Hampsten werd tweede, maar won eigenlijk op die dag de Giro. De etappewinnaar moet praten voor de Italiaanse televisie, maar zit zichtbaar te snakken naar een warm bad. In de tussentijd kwam de Amerikaan Bob Roll binnen. Ontluisterende beelden.

Ik ben niet de enige die onder de indruk was van die etappe. Ook wielerliefhebber en Italiëkenner Wilfried de Jong had de beelden in zijn hoofd. Toen hij mocht beginnen met een serie programma’s onder de naam Sportpaleis de Jong koos hij meteen voor een reconstructie van die rit.

Hij ging met Breukink en Van der Velde terug naar Bormio en filmde de renners, weer in de sneeuw:Aflevering Gavia, met daarbij de beelden. Na dertien minuten komt Breukink door een half overdekte tunnel, waarin Wilfried de Jong stond. Toen ik deze winter met de skibus door dat bewuste tunneltje reed, had ik meteen het beeld van die kale Rotterdammer voor ogen. Dan heb je toch wel iets goed gedaan. Wanneer de reconstructie net zo goed blijft hangen als het origineel, dan heb je wat bereikt. Petje af.

Al gaat het petje natuurlijk af met een diepe buiging voor alle renner die de bewuste etappe fietsten.

Advertenties