Tags

, , , , , , , , , ,

Hard Gras 57Hard Gras 57 – Cruijff of Van Gaal (08-021)

Mooi thema. Cruijff of Van Gaal. Wie kies jij? Als allereerste mag P.F. Thomése zich wagen aan het onderwerp. En die doet dat dan ook meteen briljant. De hele vaderlandse geschiedenis blijkt er al sprake te zijn van het verschil tussen Galianen en Cruijffianen. Al sinds 1568, voordat beide hoofdfiguren dus ook maar geboren waren, is Nederland onderverdeeld. Dankzij de Cruijffianen eindigde de tachtigjarige oorlog en werden de Spanjaarden verdreven. De Galianen daarentegen pasten perfect in de 18e en 19e eeuw. Ik moet even quoten: “Pas tijdens het Twaalfjarig Bestand traden duidelijk Galiaanse tendensen naar voren, waarbij de Cruijffianen zich helaas niet van hun beste kant lieten zien toen zij onder leiding van Prins Maurits de tegensputterende Galiaan Van Oldenbarneveldt op het Binnenhof lieten onthoofden. Toch waren het, ondanks dit slordige bloedvlekje, de Cruijffianen die ons de glorie van de Gouden Eeuw bezorgden, door namens de V.O.C. de wereldzeeën te doorkruisen en thuis in het knusse Holland door een keur aan kunstenaars zo’n beetje het hele Rijksmuseum bij elkaar te laten schilderen, om een paar onomstotelijke hoogtepunten te noemen.” Geweldig verhaal van Thomése. Moet ik eens iets van gaan lezen.

Bram de Graaf bezoekt Ineke Laseroms en haalt herinneringen met haar op, Henk Spaan analyseert de verloren EC-finale van Ajax tegen AC Milaan. De tactiek van Michels en ook de kwaliteit van sommige spelers bleken onder de maat. Het bleek wel een nuttige stap op weg naar de winst twee jaar later. Ondanks weer een slechte opstelling van de man die door de BBC onlangs nog werd gekozen tot beste trainer ooit. Zo zie je maar weer.

Hugo Borst weet me (weer eens een keer) te ontroeren. Tonny van Ede, oud speler van Sparta, blijkt nog altijd een trouw bezoeker van de wedstrijden van hun beider club. Helaas werkt de heer Alzheimer niet echt meer mee de laatste tijd.

Het verhaal van Michel van Egmond over Bokito en de familie van Pascal Bosschaart hoort niet thuis in Hard Gras. Misschien leuk voor de Panorama, maar goed. En net als bij de vorige aflevering van Hard Gras (08-018) is niet elke dagboeknotitie van Marcel van Roosmalen de moeite waard. Al is dit verhaal over Ron Jans nog altijd leuker dan het vorige over Piet Velthuisen.

Uniek in deze Hard Gras, er staat voor het eerst een wielerverhaal in. Sven Spoormakers, genomineerd voor de Hard Gras prijs 2007, heeft de eer. Ooit talentvol renner, werd hij onvermijdelijk geconfronteerd met de keerzijde van de sport. Schitterend verhaal. Dat de makers hun concollega’s van de Muur zijn voor geweest…

Quote: “Je kunt je van je vrouw ontdoen, maar aan je voetbalclub zit je vast tot aan je dood. Sparta is niets meer dan miljoenen degenererende hersencellen. Sparta krimpt langzaam, zoals het brein van Tonny van Ede, de personificatie van Sparta toen (1959) en nu (2007).” (Blz. 78)

Nummer: 08-021
Titel: Hard Gras 57 – Cruijff of Van Gaal
Auteur: Diversen (P.F.Thomése, Anna Enquist, Herman Koch e.a.)
Taal: Nederlands
Jaar: 2007
# Pagina’s: 112 (3870)
Categorie: Sport (voetbal)
ISBN: 978-90-468-0259-5