Tags

, , , ,

Vincent Bijlo - Achttien hoogVincent Bijlo – Achttienhoog (08-019)

Het is jaren geleden sinds ik een boek las van Vincent Bijlo. Als ik mijn harde schijf nakijk, niet tijdens de laatste zeven jaar. Maar mijn geheugen, vast niet onfeilbaar, maar toch, vertelt mij dat ik meerdere boeken heb gelezen over Otto Iking, de alter ego van Bijlo.

Het opgroeien in een blindeninstituut levert een prachtig boek uit, als je het lef hebt om de grappige kanten te zien. In dit vervolg gaat Iking op kamers wonen in Utrecht om te studeren. Ook dit levert natuurlijk weer een geweldig verhaal op. De blinde Iking doet mee aan de introductiedagen, niet eenvoudig als je niets ziet en wel zo veel mogelijk van het programma wil zien. Een speurtocht waarin ze de hele dag met diverse stadsbussen de stad leren kennen, levert voor hem natuurlijk niets op.

Ook zijn kamer blijkt niet simpel. Hij zit alleen op de 18e verdieping van een flat, maar heeft dat pas na een tijdje door. Maar zoals het vele studenten gaat, hij leert snel. Hij maakt vrienden, ontdekt de liefde, drinkt vaak en veel, volgt wat colleges, maar mist er ook diversen.

Op een podium mag ik Bijlo graag zien (april 2008 weer), zijn columns vind ik soms zelfs nog sterker dan zijn optredens. Bijlo is een bijzonder man, die ondanks zijn handicap, geen woordgrap bedoelend overigens, de dingen vaak erg scherp ziet.

Leuk boek, op zijn site (klik) lees ik dat er nog een derde deel bestaat met Iking als hoofdpersoon. Moet ik ook maar eens naar op zoek.

Quote: “Met haar was geen gesprek mogelijk. Ze was net zo erg als de jehova’s die een keer bij mij hadden aangebeld, en die hadden gezegd dat er een dag zou komen waarop ik mijn gezichtsvermogen weer zou terugkrijgen. Ik had toen gezegd dat dat dan wel dezelfde dag zou zijn waarop zij hun gezonde verstand weer zouden terugkrijgen.”(blz. 19)

Nummer: 08-019
Titel: Achttienhoog
Auteur: Vincent Bijlo
Taal: Nederlands
Jaar: 2001
# Pagina’s: 156 (3678)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-295-0405-6