Tags

, , , , , , ,

Hard Gras 56Hard Gras 56 – Ribery (08-018)

De redactie werd getroffen door de dood van Jan Wolkers. Zoals velen overigens. Een mooie foto van redactie en gastschrijvers, met daarop de Texelse kunstenaar, staat voorin deze uitgave. Wat ontbreekt, is een inhoudsopgave. Het titelverhaal gaat over Frank Ribéry, volgens Mark van Bommel ‘straks de beste van de wereld’. Nu ben ik niet echt geïnteresseerd in de mening van heer Bommel, maar goed, dat Ribéry erg goed is, lijkt me duidelijk. Het verhaal lijkt me als titelverhaal gekozen vanwege commerciële motieven. Het is namelijk niet alleen kort, ook nog eens vrij vlak. Weinig diepgang, voorkant onwaardig helaas. Ook Marcel van Roosmalen over Vitesse ken ik nu wel. Dit korte verhaal over keeper Piet Velthuizen had ik niet gemist als het per ongeluk in de prullenbak van zijn PC was terecht gekomen.

Het verhaal over het WK damesvoetbal in China was weer wel erg leuk. Blake Morrison is een goede aankoop, maar ik gok dat het bij deze eenmalige bijdrage blijft. Het hoogtepunt van deze uitgave is het verhaal van Diederik Samwel, waarin hij adviseur wordt in Suriname en nauw betrokken raakt bij het nationale team. De adviezen van Simon Kuper aan David Beckham zijn vermakelijk. En de openhartigheid van Ricky van de Berg naar schrijver Jan-Cees Butter is interessant. Misschien wel iets te openhartig. Ik zou niet willen dat heel Nederland over de problemen met mijn moeder kan lezen. Hem maakt het blijkbaar niet uit.

Als laatste een voorpublicatie uit het boek van Wiep Idzenga ‘De Maradona van China en andere landen’, wat volgens mij begon als een serie voor het terziele gegane voetbalmaandblad Johan als ‘De Cruijff van …’.

Toch weer wel redelijke uitgave van Hard Gras. Geen topper.

Quote: “De rest van de wedstrijd wandelde Matthäus over het middenveld, tegen zichzelf mompelend als een zwerver in de subway. (…) Het deed me denken aan de keer dat ik Ruud Gullit in het vijfde van AFC in Amsterdam had zien spelen. Gullit had laatste man gestaan, maar bij rust stond AFC 5 gewoon met 5-0 achter.” (Blz. 84/85)

Nummer: 08-018
Titel: Hard Gras 56
Auteur: Diversen (Wiep Idzenga, Diederik Samwel, Simon Kuper, Blake Morrison e.v.a.)
Taal: Nederlands
Jaar: 2007
# Pagina’s: 120 (3522)
Categorie: Sport (Voetbal)
ISBN: 978-90-468-0258-8