Tags

, , , ,

Gerard van Westerloo - Logboek NederlandGerard van Westerloo – Logboek Nederland (08-014)

Van Westerloo is een goede journalist. Zijn fictiedebuut (de zaak M) las ik vorig jaar met plezier. Nog mooier was Niet spreken met de bestuurder, waarin hij de Nederlandse politiek prachtig ontmaskerde. Vooral op lokaal niveau stelt het eigenlijk erg weinig voor.

Logboek Nederland is een serie die hij schreef voor De Volkskrant, begin van dit decennium. De stukjes geven gebundeld een schitterend beeld van ons land.Van Westerloo weet de juiste mensen te spreken. Dus geen woordvoerders of P.R. mensen, maar gewone mensen uit het dorp, in de fabriek, op de boerderij, bij de vereniging. Als inburgeringcursus zou dit boek erg geschikt zijn. Ik leer er ook nog steeds van. Een broodje platte kip blijkt een broodje met een spiegelei te zijn, het hoofd zwemzaken let op dat iedereen met de juiste snelheid in de juiste baan zijn baantjes trekt en in Valom hebben ze een onregelmatig verschijnende krant: De Valomezia.

Mooi, erg mooi boek.

Quote: “Er zit nog één klant in de zaak, Richard die ze Ries noemen.‘Miljonair’, zegt Fred, ‘zullen we wel nooit worden.’‘Misschien toch,’ zegt Wies. ‘Als Ries hier nog een koffie neemt.’” (Blz. 139)

Nummer: 08-014
Titel: Logboek Nederland
Auteur: Gerard van Westerloo
Taal: Nederlands
Jaar: 2000
# Pagina’s: 204 (2699)
Categorie: Non-fictie
ISBN: 90-234-3993-7