Tags

, , , ,

Gabriel Garcia Marquez - Liefde in tijden van choleraGabriel Garcia Marquez – Liefde in tijden van cholera(08-001)

Als je jaar goed wil beginnen, dan begin je met een boek dat al jaren hoog staat op het verlanglijstje. Stiekem stond het al een paar jaar in de kast overigens. Maar omdat ik GGM zo’n geweldige schrijver vind, wilde ik tenminste één van zijn meesterwerken ‘bewaren’. Zo heb je nog een klassieker tegoed.

Tot ik eind vorig jaar in de bioscoop zag dat in februari de film uit zou komen. Ik wil altijd het boek eerst lezen. Dus toen moest ik er toch maar aan beginnen. De kerstvakantie was een geschikt moment. Ik denk dat 100 jaar eenzaamheid nog altijd een van de mooiste boeken is dat ooit geschreven is.

Ook dit boek begon weer sterk. Ik had de achterkant al gelezen en daar gelezen over Florentino Ariza en Fermina. Maar het boek begon over Juvenal Urbino. En Florentino kwam maar niet in het verhaal. Vervelend,maar ook intrigerend. Eigenlijk is het eerste hoofdstuk (81 bladzijden) een grote inleiding. Ben eigenlijk wel benieuwd hoe ze dat verfilmen, hoe belangrijk kun je het maken. Want zonder die inleiding is het verhaal niet af.

Pas aan het eind van het eerste hoofdstuk is de liefde tussen de twee hoofdpersonen duidelijk. Een groot deel van het boek is dan de terugblik op de ontstaansgeschiedenis van deze tragische liefde. Want liefde is natuurlijk pas literatuurwaardig wanneer ze tragisch is. En eerlijk is eerlijk, veel tragischer dan dit heb ik ze nog niet gelezen. Want ondanks 622 kortstondige affaires en een halve eeuw die voorbijging, bleef het vuurbranden. En na al die tijd ziet Florentino een nieuwe kans, voor de liefde die ooit niet mocht zijn.

GGM kan prachtig beschrijven hoe de liefde na al die tijd weer aangewakkerd moet worden, maar vooral voor welke problemen ze komen te staan, als gevolg van de gebeurtenissen uit het verleden. Eeuwige trouw komt niet mooier dan dit. In de tussentijd word ik als lezer meegevoerd langs allerlei gebeurtenissen, door het Colombia van de schrijver, door de geschiedenis, door diverse culturen.

Dus toen ik zes jaar geleden, na het lezen van 100 jaar eenzaamheid concludeerde dat ik dit boek per se moest lezen, had ik groot gelijk. Na de vele goede boeken die ik van GGM heb gelezen, is dit boek toch weer een geweldige verrassing. Een klassieker, ik vrees dan ook voor de film, de recensies waren niet geweldig, het verhaal kan volgens mij nooit in anderhalf uur op een wit schermpje geprojecteerd worden. Maar dat dit het tweede boek van GGM is dat in geen enkele boekenkast mag ontbreken is mij ondertussen wel duidelijk geworden. Alleen jammer dat je op 3 januari al weet dat je het mooiste boek van het jaar al gelezen hebt…

Quote: “.. en ze werd gewekt door de ongewenste zon van de ochtend zonder hem. Past toen gaf ze zich er rekenschap van dat ze lang geslapen had, zonder dood te gaan, snikkend in haar slaap, en dat ze terwijl ze snikkend sliep meer aan Florentino Ariza had gedacht dan aan haar overleden echtgenoot.” (blz. 81)

Nummer: 08-001
Titel: Liefde in tijden van cholera (Orig.: El amor en los tiempos de cholera)
Auteur:  Gabriel Garcia Marquez
Taal: Nederlands (Orig.: Spaans)
Jaar: 1985
# Pagina’s:  524
Categorie:  Literatuur
ISBN:  90-290-7102-8