Tags

, , , ,

Jan Wolkers - Zwarte bevrijdingJan Wolkers – Zwarte bevrijding (07-079)

Op de middelbare school was Jan Wolkers erg populair op de diverse boekenlijsten. Dus besloot ik dat ik (nog) geen Wolkers wilde lezen. Het was me te voordehandliggend. Legaal lezen over sex en dan nog voor school ook, wat wil een puber nog meer. Het was me te gemakkelijk. Natuurlijk heb ik Turks Fruit gezien. En Brandende Liefde. En vast nog wel wat films die op zijn boeken gebaseerd waren.

Jaren lang heb ik dus, bewust, Wolkers genegeerd. Later, veel later, begreep ik dat er toch ook wel flink wat literaire waardering was voor de goede man. Ik zag ook interviews met hem, die ontroerden. Zijn enthousiasme voor sport bijvoorbeeld verbaasde mij. Een mooie ontmoeting met Ruud van Nistelrooy hoort bij de mooiste interviews op de televisie van het afgelopen decennium.

En toch duurde het tot zijn dood voor ik eindelijk een boek uit de kast trok van hem. Er stonden er ondertussen al meer, maar als je altijd keus genoeg hebt (lees: te veel boeken koopt), dan staan ze daar stof te vergaren. Zwarte bevrijding is dus het eerste boek dat ik van hem las. Het boekenweekgeschenk van 1995, thema oorlog.

Het verhaal is leuk De eerste dagen na de oorlog worden tegenwoordig als een groot feest gezien, Wolkers laat zien dat er meer is. Een stukje geschiedenis dus eigenlijk. Zoals Wolkers eigenlijk vaak geschiedenis schreef. Maar ja, dat wisten we pas achteraf.

Nummer: 07-079
Titel: Zwarte bevrijding
Auteur: Jan Wolkers
Taal: Nederlands
aar: 1995
# Pagina’s: 56 (13975)
Categorie: Essay
ISBN: 90-74336-17-5