Tags

, ,

Sommige mensen weten veel, anderen weten weinig. Zelf durf ik best te beweren dat ik over een hoop dingen kan meepraten. Typisch een generalist. Van vele onderwerpen weet ik wel wat. Een specialist weet veel over weinig. Toch zijn er nog dingen die compleet langs me heen gaan.

De ‘willekeurige pagina’ knop van WikiPedia is altijd een bron van vermaak. Bij de derde keer al verschijnt de pagina met de titel MD5. Een algoritme. Vaag komen er nog wat wiskundelessen naar boven. Of was dat een logaritme?

Pentium, die herken ik, uit de reclame. Maar verder is het hele verhaal compleet langs me heen gegaan. En dat fascineert. Zoals op zaterdag in de Volkskrant het katern Wetenschap ook een favoriet blijft, weliswaar vooral de columns van Jansen en Haring, maar toch.

Er wordt over een hashcode en -waarde gesproken. Heeft dat maken met hasj of is dat mij associatie? En wat wordt er nu bedoeld in deze zin: “Gegeven voldoende rekentijd kan dit altijd, maar het geïmplementeerde algoritme is in staat om op een Pentium IV 1,6 GHz processor in 45 minuten een collision te genereren.”? Ik heb geen idee.

Onderaan komt er nog een wijze lynx aan te pas om het verschil tussen pa en ma uit te leggen. Vooral de verschillende hashcodes die geproduceerd worden (b06c0444f37249a0a8f748d3b823ef2a en de1c058b9a0d069dc93917eefd61f510) tonen dit aan.

Ben ik toch onwetender dan ik dacht of is dit inderdaad niet te begrijpen voor de leek? Maar is WikiPedia niet ooit opgezet om dingen uit te leggen. Experts voor leken? En waarom grijnst die man met die baard zo? Lees zelf maar: MD5