Tags

, , , , ,

Geert Mak - Hoe God verdween uit JorwerdGeert Mak – Hoe God verdween uit Jorwerd (07-052)

Ik heb een paar jaar aangehikt tegen Mak. Ik ben niet zo gekop hypes, en ‘In Europa’ viel wat mij betreft zeker in die categorie. Ik kwam dus niet verder dan een dun reisverslag (Het ontsnapte land). Maar op vakantie wil ik altijd dikke boeken bij me hebben, dus was dit boek zeker een geschikte voor in de rugzak.

Ik had iets anders verwacht. Meer verhalend, misschien wel fictie, ik weet het eigenlijk niet. Dit boek is eigenlijk gewoon een verslag. Maar wel een heel mooi verslag. Onderzoekende journalistiek. Sociologisch project. Maatschappelijke analyse. Allemaal van toepassing, maakt niet uit hoe je het noemt. Mak huurt een huisje in Jorwerd, gaat er wonen, loopt er rond, praat met mensen, leert het dorp echt goed kennen en praat verder met allerlei bewoners, instanties, voormalig dorpelingen, duikt in archieven, leest veel (zelfs Tolstoj blijkt van toepassing), leest heel veel en schrijft ondertussen dit verslag.

Een prachtig verslag over hoe het platteland aan het veranderen is. Ik kan me goed voorstellen dat dit boek voor vele babyboomers een schitterend stukje geschiedschrijving is. Zelfs voor mijn generatie, het naijleffect van de babyboom, staan er al genoeg herkenbare dingen in.

Het thema is de verandering. Het verdwijnen van winkels, scholen, instanties en boerderijen in Jorwerd (en ook God). Daarmee ook verdwijnend de gemeenschapzin, de saamhorigheid, de burenhulp en de naastenliefde. Misschien wel het begin van de ondergang.

Ik vond het in ieder geval erg interessant om te lezen, Mak verdient veel lof voor dit boek. Misschien dat ik ‘In Europa’nu wel op mijn verlanglijstje moet zetten. Bij deze.

Nummer: 07-052
Titel: Hoe God verdween uit Jorwerd
Auteur:  Geert Mak
Taal: Nederlands
Jaar: 2002
# Pagina’s:  335 (9508)
Categorie:  Nonfictie
ISBN:  9001-55477-6