Tags

, ,

De WikiPedia raakt vol. Onderwerpen waar niets over geschreven staat, bestaan bijna niet meer. De kracht van de massa zorgt voor een prachtig naslagwerk. Aan de andere kant vraag je je wel af wie al die mensen zijn die de moeite nemen om hele artikelen te schrijven over dingen die nooit iemand zal lezen. Zo is er een prachtig stuk geschreven over de Tompoes. We kennen hem allemaal. Niemand verwart hem met het bijna gelijknamige stripfiguur.

Iedereen kent het bijna oneetbare gebakje. Maar om daar nou een stuk met liefst vijf subhoofdjes over te schrijven, ik vind het ietwat overdreven. Op 4 oktober 2005 werd het eerste stukje verwerkt. Tientallen malen werd het stukje gecorrigeerd, werd er tekst toegevoegd, op 21 september 2007 kwam de laatste kleine bewerking op de WikiPedia terecht en sindsdien staat de tekst zoals die nu te lezen is.

Liefst zes alinea’s gaan over hoe je een tompoes eet. Leuk. Soms is het nutteloze juist het leukste om te lezen. “Een andere manier om het glazuur en de room van de tompoes te eten, is om de onderste laag bladerdeeg eraf te halen en eerst op te eten. Na dit saaie gedeelte kunt u, ook met de handen, de bovenste glazuur en de room makkelijk eten.”

De titel ‘De tompoes als metafoor’ kan zo gebruikt worden als romantitel. Geweldige kop. Als dat geen aandacht trekt, dan weet ik het ook niet meer. Welke auteur gaat de uitdaging aan?