Tags

, , , , , ,

De discussie is weer opgelaaid. Zoals die bij elk vergelijkbaar incident oplaait. Niet dat er ooit iets veranderd in de VS. Daarvoor is de wapenlobby te machtig. De eerste blog over de massamoord deze week ging meteen vol in de aanval. Dit was voor de voorstanders van Gun Control waarschijnlijk een geweldige aanleiding om nog maar weer eens te klagen, maar eigenlijk ging dit incident over ‘the right to defend’ yourself.

Knap hoe je zo overtuigd van jezelf kunt zijn, hoe je nog steeds denkt dat meer wapenincidenten (het woord is een slechte beschrijving van het drama voor honderden families) als dit kunnen voorkomen. Juist in de VS komt men vaak met de uitdrukking: “If it walks like a duck, quacks like a duck..”De conclusie lijkt me zo langzamerhand toch wel pijnlijk duidelijk aan hetworden.

In het land waar de gewone burger eenvoudig aan wapens kan komen, komen drama’s als deze elk jaar voor. Niet in Canada of Engeland, landen met dezelfde taal. Niet in Zweden of Zwitserland, landen met een gelijkwaardig welvaartniveau. Niet in Nigeria of Nicaruagua, waar wapens ook met niet al te veel moeite te verkrijgen zijn. Dit is een probleem van de Verenigde Staten. En zo lang er in de VS nog altijd miljoenen gewone burgers zijn die Charlton Heston steunen en liever zelf met een wapen op zak lopen om zich te verdedigen, dan te vertrouwen op een strenge wet die wapens voor iedereen verbiedt, zullen drama’s als dit blijven gebeuren. Maar klaag dan niet achteraf. Ga dan niet vertellen dat het een eenzame gek was. Denk niet dat je niets had kunnen doen. Accepteer dat er elk jaar idioten ziekenhuizen, restaurants en scholen blijven binnenlopen om wild om zich heen te schieten zonder enige aanleiding.

Zodra het in een Amerikaanse school gevaarlijker blijkt dan in de straten van Beiroet of Bagdad, misschien dat het dan zo langzamerhand begint door te dringen in de trage geesten die het land besturen, dat ze al jaren op de verkeerde weg zijn.