Tags

, ,

Al op de lagere school waren het de schoonmaaksters die er voor zorgden dat onze zelf georganiseerde fancy fair een succes werd. Van mijn middelbare schooltijd kan ik het me niet herinneren, maar tijdens mijn studie was er weer een goed contact met de schoonmaaksters. Vaak was het last minute werk en zat ik tot ’s avonds laat, op de toen nog erg schaarse computers, mijn werkstuk af te maken. De schoonmaaksters zag ik vaker dan menig leraar. De band was er ook.

Mijn eerste baan voor de klas bleek weer hetzelfde. Schoonmaaksters in een school zijn vaak leuke mensen. Ook nu, na onze verhuizing, is een van mijn favoriete collega’s de schoonmaakster.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

In het vorige gebouw was ze ook al de schoonmaakster van dienst van onze afdeling, onze etage. Ik weet haar naam niet, ooit een keer hoorde ik een studente haar naam noemen, maar ik kon het helaas niet onthouden. Wel weet ik dat ze altijd vrolijk is. Maar dan ook echt altijd. Ze doet haar werk, toch niet het meest opwindende, met een stralende lach op haar gezicht.

Ze stoort zich ook nooit aan de troep die wij maken. Mijn bureau, in het vorige gebouw was er nog een tafel waar ik een bezittelijk voornaamwoord bij kon plakken, lag altijd vol met boeken en papieren. Het maakte haar niets uit. Eind van de middag, ze deed haar schoenen uit en liep met stofzuiger en schoonmaakkar over de gang.

Haar Nederlands is niet zo goed. Maar ze laat zich daar niet door weerhouden, ze praat altijd gezellig over koetjes en kalfjes, maar nooit te opdringerig. Volgens mij is ze Turkse, in ieder geval moslim. Ze maakte wel eens een opmerking over het geloof. Vooral in de Ramadan had ze het zwaar. Maar zelfs dan was ze vrolijk, onvermoeibaar deed ze haar werk. Toen we een mand vol met chocolade eitjes in ons kantoor hadden staan, nam ze er maar een, en pas na lang aandringen. Ik heb haar een keer een paar van die eitjes in haar schoenen verstopt, toen ik zag dat ze achter in de gang aan het werk was.

Nu, in de nieuwbouw, moet ze een nieuw uniform aan. Niet echt een leuke kleurcombinatie. Ze heeft het ook zwaarder. Meer schoonmaken in minder tijd, ook de schoonmaakbranche doet mee aan de verschraling die de commercie met zich meebrengt. Ondanks dat blijft ze vrolijk. Ze ziet wanneer je je minder voelt, komt met tips om het opkomende griepje te onderdrukken. Ze is een geweldige collega.

Laatst was er een open huis, ze moest eerder schoonmaken, voor de drukte uit. Ik had mijn camera die dag bij me. Onverwacht kon ik even een foto van haar maken. Ik durfde haar niet te vragen te poseren. Wel vind ik dat ze lof verdient. Bij deze.

Advertenties