Tags

, , , ,

W.F. Hermans - In de mist van het schimmenrijkWillem Frederik Hermans – In de mist van het schimmenrijk (07-007)

Ik gok dat het meer dan een decennium was sinds mijn laatste Hermans. En dat terwijl ik hem op de middelbare school toch als een van mijn favoriete schrijvers had gekozen. De Donkere Kamer van Damocles is volgens mij nog altijd een van de beste boeken die het Nederlands taalgebied kent.

Dit is een echt tussendoortje. Het naschrift, gereproduceerd op de achterkant, vertelt het verhaal in het kort: “Brokstukken van dit dagboek zijn na het einde van de Duitse bezetting op verscheidene adressen in Amsterdam te voorschijn gekomen. Ter gelegenheid van deze uitgave is de spelling gemoderniseerd en zijn alle eigennamen veranderd. De beschreven personages zijn trouwens, voor zover bekend, niet meer in leven. Hoe het met de dagboekschrijver zelf is afgelopen, die van stonde af aan een schuilnaam heeft gebezigd, is nooit opgehelderd.”

Ik heb het boekje gekocht, maar volgens mij was het oorspronkelijk het boekenweekgeschenk van 1993. Het leest lekker, het verhaal is weliswaar in de oorlog geplaatst (ondertitel: Fragmenten uit het oorlogsdagboek van de student Karel R.), maar die oorlog is niet meer dan de kapstok voor het verhaal over de onmogelijke liefde van de hoofdpersoon. Natuurlijk, zoals in vele boeken van Hermans, is de oorlog belangrijk en een mooie tragedie die voor prachtige ontwikkelingen zorgt. Het verschil tussen goed en fout kan weer eens mooi neergezet worden.

Het kijkje in het hoofd van Karel R. is absoluut een aanrader.

Nummer: 07-007
Titel: In de mist van het schimmenrijk
Auteur: Willem Frederik Hermans
Taal: Nederlands
Jaar: 1993
# Pagina’s: 96 (1033)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-74-33-602-7