Tags

, , ,

Veel ophef deze week over de motie van de PVV, waarin ze de discussie over de twee nationaliteiten van twee toekomstige staatssecretarissen geweldig uitgebuit hebben.

Fritsma profiteerde genadeloos van de onervarenheid van kamervoorzitter Verbeet, die de motie dermate onfatsoenlijk vond, dat ze de discussie niet eens wilde aangaan. De simpele voor de hand liggende oplossing is natuurlijk om de motie gewoon in te laten dienen, weg te stemmen en dan verder te gaan met de orde van de dag.

Nu werd het een rel, waarin de PVV als winnaar naar bovenkwam. En dat was veel meer dan dat het vooraf had gehoopt. Want bij de PVV zijn ze ook niet stom. Ze wisten best dat geen partij met hun intolerante voorstel in zou stemmen, maar om de achterban tevreden te stellen, dienen ze gewoon toch die motie in. Nu kreeg het de morele overhand doordat ze van alle kanten werden aangevallen, volgens eigen zeggen zelfs geïntimideerd. En na het debat konden ze terecht wijzen op de rol die Verbeet heeft gespeeld en nog dagen doorzeuren.

Zo krijgt het onmogelijke voorstel (er zijn 17 landen op de wereld waarvan je de nationaliteit niet kunt opgeven, waaronder Marokko) veel te veel aandacht. Tot mijn stomme verbazing blijkt dat een meerderheid van Telegraaflezers achter Wilders en zijn kornuiten staan in deze kwestie. In de peilingen heeft de nieuwe coalitie nu al schade opgelopen. Geweldige politieke actie dus van de PVV die op deze manier de verkiezingen voor de Provinciale Staten nu al weten te beïnvloeden. En deden ze daar zelf wel aan mee?

Mijn persoonlijke mening is natuurlijk dat het een lage streek is, dat er ontzettend veel intolerantie heerst in dit land, waar de PVV keer op keer goed op inspeelt. Ook een kwaliteit. Nu ging de discussie niet over een corrupte CDA staatssecretaris, terwijl het daar wel over had moeten gaan. Het land valt over twee competente toekomstige bewindslieden, omdat die toevallig twee paspoorten hebben. Ik verzucht het helaas steeds vaker de laatste jaren: “Je schaamt je toch kapot dat dit in mijn geboorteland gebeurt…”

Advertenties